Šest prirodnih lijekova protiv ujeda komaraca
Ilustracija

Kuhinja kao apoteka

Šest prirodnih lijekova protiv ujeda komaraca

Vaša kuhinja može poslužiti i kao apoteka ukoliko nakon ujeda komaraca koža previše svrbi i pojavi se otok.

Ove namirnice vam mogu pomoći da ublažite tegobe.

Limun
Ovaj citrus ima prirodna antiupalna i anestetička svojsta i veoma je efikasa u smanjenju otoka nakon uboda komaraca. Jednostavno prepolovite limun i utrljajte jednu polovinu na mjesto uboda. Možete pomiješati i limunov sok s bosiljkom i ovom mješavinom smanjiti tegobe nakon uboda komaraca.

Bijeli i crni luk
I crni i bijeli luk mogu smanjiti otok i ublažiti svrab nakon ujeda insekta. Izmeljajte bijeli i crni luk i smjesu nanesite na mjesto uboda. Nakon nekoliko minuta isperite smjesu s kože.

Soda bikarbona
Soda bikarbona će momentalno spriječiti svrab usljed uboda komarca. Rastvorite u čaši vode kašičicu sode bikarbone, umočite u rastvor peškir i držite na mjestu uboda 10-20 minuta.

Aloe vera
Ovo je jedan od najboljih prirodnih antiseptika. Iz biljke izvadite gel, držite ga u frižideru 10 do 15 minuta i zatim nanesite direktno na mjesto uboda.

So
S obzirom da ima antiseptička i antiupalna svojstva, so je odličan lijek protiv otoka i svraba nakon uboda komaraca. Napravite pastu od soli i nekoliko kapi vode i nanesite na mjesto uboda, pa nakon nekoliko minuta isperite.

Led
Niske temperature usporavaju prenos supstanci koje izazivaju upale, a s obzirom da će mjesto tretirano ledom utrnuti, nećete osjećati svrab i bol. Držite na mjestu uboda kesu za zamrzivač u koju ste stavili kockice leda.

(Prva.rs)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.