Očekivati još zemljotresa, nema mjesta panici
Poslednji zemljotres

Direktor Seizmološkog zavoda najvaljuje

Očekivati još zemljotresa, nema mjesta panici

Zemljotresi jačine do četiri stepena Rihterove skale nikad nijesu usamljeni i za očekivati je da potresi traju dva ili tri dana, kazao je direktor Seizmološkog zavoda, Branislav Glavatović, i poručio da nema mjesta panici.

Područje Crne Gore su za manje od 24 sata pogodila četiri zemljotresa, jačine od 2,6 do 3,9 stepeni Rihterove skale.

„Kod relativno umjerenih zemljotresa magnitude četiri, za očekivati je da to traje nekoliko dana, dva ili tri dana. Čini mi se da nema mjesta panici“, kazao je Glavatović agenciji MINA, prenosi Mondo.

On je objasnio da je serija zemljotresa tokom dva dana vezana za veliki tektonski sistem koji pripada središnjoj Crnoj Gori i da su zemljotresi vezani za taj prostor uobičajene snage do 5,5 Rihterovih jedinica, kako se i pokazalo tokom više vjekova.

„Središnji dio Crne Gore, realno, u svakom trenutku može očekivati zemljotrese magnitude 5,6 ili 5,5 Rihterove skale, što je granica koja može da uslovi dejstvo zemljotresa na objekte do oko osam jedinica Merkalijeve skale“, naveo je Glavatović.

Prema njegovim riječima, kako se krećemo ka jugu, zalazimo u primorsku i podmorsku zonu koja je tokom više hiljada, pa i miliona godina, bila poprište znatno jačih zemljotresa, o čemu svjedoči i zemljotres iz 1979. godine.

Glavatović je pojasnio da će serija registrovanih zemljotresa vjerovatno biti produžena u narednih nekoliko dana.

„Takvi zemljotresi nikad ne dolaze sami. Ne vidim mjesto nekoj panici, s obzirom na to da je to daleko ispod onoga što redovno registrujemo na ovim prostorima Crne Gore i okruženja“, kazao je on.

Glavatović je rekao da su tektonski pokreti koji stvaraju te vrste zemljotresa sa magnitudom četiri, posljedica loma stijenske mase sa pokretima svega nekoliko centimetara.

„Taj sam proces se ne događa u jednom momentu, nego je to niz događaja, koji su najčešće manifestovani kroz jednu fazu prethodnih, manjih zemljotresa u momentu događanja tog glavnog zemljotresa ili par glavnih zemljotresa, kako je to čest slučaj sa ovakvim stijenama. Onda se manifestuje ta serija smirivanja u vidu povorke zemljotresa sa manjim intenzitetima“, objasnio je on.

Dužina trajanja događaja, kako je rekao, zavisi od snage glavnog zemljotresa i, kod relativno umjerenih zemljotresa magnitude četiri, za očekivati je da to traje nekoliko dana.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.