Jaćimović : Grčka će biti model i za ostale zemlje

Profesorica međunarodne ekonomije na Ekonomskom Fakultetu smatra

Jaćimović : Grčka će biti model i za ostale zemlje

Agonija Grčke koju ni protekli referendum nije prekinuo traje iz samo jednog razloga: Rješenje grčkog čvora će se sistemom spojenih sudova preliti i na ostale zemlje Unije u sličnim problemima. Zato i ne čudi što ni jedna strana ne odustaje od svojih pozicija jer mjere za rješavanje nagomilanog duga neće biti ekskluziva samo jedne zemlje, kaže za naš portal profesorica međunarodne ekonomije na Ekonomskom Fakultetu Univerziteta Crne Gore, Danijela Jaćimović.

- Predložene mjere će biti platforma za rješavanje sličnih problema kod ostalih zemalja. Zato se toliko “pregovara i vaga” oko grčkog duga, jer će to biti model za rješavanje problema u drugim zemljama. Početak dijaloga o smanjivanju obima duga, kroz otpis,  je svakako  ključni momenat u rješavanju krize, koju  kreditori pokušavaju da odlože dok postoji i najmanja nada za to – kaže profesorica Jaćimović.

danijela

Prof. Danijela Jaćimović

Sve u svemu, smatra Jaćimović, trenutna situacija  je novina u međunarodnoj ekonomiji. Status quo između Grčke i njenih kreditora teško da može trajati dugo, ali je potrebno i određeno vrijeme da obije strane prihvate postojeću situaciju.Situacija će se , kao i do sada, rješavati pregovorima i profesorica Jaćimović ne dijeli mišljenje da bi situacija mogla dalje da se komplikuje.     

-Izlazak iz Eurozone je krupan korak, iako se puno o tome priča i piše i analiziraju moguće posljedice. Ipak je teško sa sigurnošću  reći koje posljedice bi imao takav potez i mislim da ni jedna strana nije spremna za tako veliki i neizvjestan korak – smatra profesorica Jaćimović.  

Profesorica Jaćimović dodaje da je sami početak 21 vijeka najavio, a i dalje najavljuje, krupne promjene u međunarodnoj ekonomiji.

- Na djelu je svojevrsno prepozicioniranje ekonomski i politički jakih činilaca međunarodne ekonomije ali i pojava novih snaga. Trenutno je teško procjeniti u kojem pravcu će ići promjene kojima je situacija sa Grčkom samo mali dio – konstatuje profesorica međunarodne ekonomije na Ekonomskom Fakultetu u Podgorici, Danijela Jaćimović.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.