Bijela kuća pozvala Grčku i EU da pronađu kompromis

Nakon referenduma

Bijela kuća pozvala Grčku i EU da pronađu kompromis

Bijela kuća pozvala je kasno sinoć lidere Evropske unije (EU) i Grčku da pronađu kompromis koji će Grčkoj omogućiti da ostane u evrozoni posle referenduma na kojem su se Grci velikom većinom izjasnili protiv kreditorskog prijedloga kao uslova za nastavak finansijskog programa pomoći.

"Referendum je završen ali naš stav ostaje isti", izjavo je portparol Bijele kuće Džoš Irnest ocjenivši da je u interesu obje strane da se pronađe rješenje kako bi Grčka ostala u evrozoni.

"Zadatak s kojim se suočavaju lideri EU ostaje isti", naglasio je portparol Bijele kuće, prenosi Beta.

Irnest je pozvao obje strane da se dogovore o paketu reformi i finansiranju koji će Grčkoj omogućiti da bude "na dobrom putu ka održivom dugu i povratku privrednom rastu".

Američki predsjednik Barak Obama imao je sinoć telefonski razgovor s francuskim kolegom Fransoa Olandom o grčkoj krizi. "Predsjednici su istakli značaj pronalaska puta ka grčkim reformama i ostanku u evrozoni, uvjeravajući da su za to potrebni teški kompromisi svih strana", navela je Bijela kuća.

Lideri evrozone danas će u Briselu održati sastanak posvećen situaciji u Grčkoj.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.