Otkriveno pet džinovskih crnih rupa u svemiru

Tim astronoma

Otkriveno pet džinovskih crnih rupa u svemiru

Tim astronoma otkrio je pet džinovskih crnih rupa koje ranije nisu uočene zbog oblaka prašine i gasova. Astronomi vjeruju kako ih postoji još na milione, ali se ne mogu uočiti.

Ogromne crne rupe opisane su kao snažni kosmički odvodi koji "usisavaju" sve što im se približi. Visoke energetske X-zrake koje se emituju oko novootkrivenih crnih rupa izviru iz centra pet galaksija. Uočene su NASA-inim orbitirajućim opservatorijem (NuSTAR) koji je lansiran 2012. godine i dizajniran je da prikuplja ekstremno visoke energetske X-zrake s udaljenih objekata. 

Naučnici su predstavili ovo otkriće na sastanku Royal Astronomical udruženja u Velsu. 

"Visokoenergetski X-zraci probojniji su od onih koje imaju manje energije, tako da možemo vidjeti dublje kroz gas koji upijaju crne rupe. NuSTAR nam omogućava da vidimo koliko su velika skrivena čudovišta i pomažu nam da naučimo zašto su samo neke crne rupe pomračene", rekao je Daniel Stern iz NuSTAR projekta.

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.