Postoji li život na kometi koju prati sonda Rozeta?

Kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko

Postoji li život na kometi koju prati sonda Rozeta?

Kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, na kojoj se od prošlog novembra nalazi robotska laboratorija File, sadrži mnoštvo mikroorganizama koji su uticali na njen izgled, tvrde dva vodeća britanska astronoma.

Ukoliko bi bila potvrđena, njihova teza bi potkrijepila teoriju po kojoj su komete odigrale važnu ulogu u pojavi života na Zemlji, prenosi B92. 

Naučna zajednica, naime, smatra da su komete ne samo donijele vodu na našu planetu već i da su u okeane "posijale" komleksne organske molekule. 

Komete su mala nebeska tijela unutar sunčevog sistema koje se sastoje od jezgra od leda, organskih materija i stijena, a okružene su prašinom i gasom. 

Od avgusta, kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko na putu ka Suncu prati sonda Rozeta, krećući se brzinom od 32,9 kilometara u sekundi. 

Prikupljeni podaci u okviru misije Rozeta ukazuju na prisustvo crne kore, bogate kompleksnim organskim materijama, koja pokriva led. Snimci otkrivaju prostrana "mora" kao i jezera unutar kratera koji bi mogli da budu sačinjeni od zaleđene vode prekrivene organskim otpacima. 

Svi ti elementi su "kompatibilni" sa prisustvom živih mikroskopskih organizama, istakli su Maks Vilis sa Universiteta u Kardifu i Čandra Vikramasinge, direktor Centra astrobiologije u Bakingemu na današnjem sastanku Kraljevskog astronomskog društva. 

Vilis i Vikramasinge vjeruju da na kometi 67P kao i na ostalim repaticama postoje mikrobi slični ekstremofilima, mikrobima koji naseljavaju najnegostoljubivije predjele na Zemlji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.