Naučnici prvi put zabilježili nastanak sjećanja u mozgu

Uspjeli

Naučnici prvi put zabilježili nastanak sjećanja u mozgu

Naučnici su prvi put uspjeli da zabilježe tačan momenat formiranja sjećanja u mozgu.

Tim istraživača iz Amerike i Velike Britanije uspio je da ustanovi koji se tačno neuroni aktiviraju kada se ljudsko iskustvo “skladišti” u mozgu. 

Istraživanje je bilo usmjereno na proučavanje neurona u oblasti mozga zvanoj medijalni temporalni režanj, povezanoj sa “epizodnim pamćenjem”. Ovaj termin označava sposobnost mozga da svjesno prizove doživljene događaje i situacije poput nailaska na starog školskog prijatelja u gradu. 

Učesnicima su pokazane fotografije slavnih ličnosti poput Dženifer Eniston, Klinta Isvuda i Hale Beri, a zatim i one na kojima glumci stoje ispred čuvenih znamenitosti poput Ajfelove kule, Krivog tornja u Pizu ili zgradi Opere u Sidneju.

Naučnici su ustanovili da je i jedan i drugi tip fotografija kod ispitanika izazvao aktiviranje istih neurona. To znači da su istraživači imali priliku da u realnom vremenu vide kako neuroni pacijenata bilježe nove memorije poznatih osoba na određenom mjestu. 

“Promjene su se odvijale i bilježile gotovo trenutno, što predstavlja radikalan raskid sa prethodnim eksperimentima u kojima su promjene kod životinja posmatrane nakon dugog treninga”, navodi Rodrigo Kian Kiroga, šef Centra za neuronauku na Univerzitetu u Lesteru u Velikoj Britaniji. 

“Ovo istraživanje od ključnog je značaja za razumijevanje neuronskih procesa koji se kriju iza formiranja memorije u stvarnom životu, gdje ne moramo biti izloženi više puta nekom događaju da bismo ga se sjećali – samo jedno izlaganje dovoljno je da ga upamtimo”, zaključio je Kiroga. 

Ovo spektakularno otkriće moglo bi naučnicima da omogući sticanje boljeg uvida u gubitak memorije i doprinese razvoju boljih medicinskih tretmana za Alchajmerovu i druge neurološke bolesti.

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.