EU: Svaki treći građanin ključnih članica želi EU vojsku prije NATO
foto: Getty Images

Istraživanje "Sputnjika"

EU: Svaki treći građanin ključnih članica želi EU vojsku prije NATO

Svaki treći stanovnik Velike Britanije, Francuske i Njemačke vjeruje da bi EU trebalo da ima vojsku, navodi se u istraživanju koje je naručio ruski "Sputnjik".

Kako se navodi u istraživanju ICM-a, trećina građana tih zemalja bi više voljela da se za bezbjednosna pitanja oslanja na "vojsku EU", a ne na NATO koji predvode SAD.

Kako podsjeća B92, najave da bi EU mogla da ima svoju vojsku stizale su nekoliko puta iz Njemačke u proteklom periodu, da bi u martu predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao da je Uniji potrebna jedinstvena vojska, kako bi sama mogla da reaguje na prijetnje usmjerene ka članicama EU i njenim granicama. 

"Sputnjik" piše da je "28 odsto svih ispitanika navelo da bi najpre željelo da interese EU brani vojska Unije". 

U izvještaju ruskog medija se ipak precizira da se "svaki treći" odnosi na prosek u tri ključne članice EU, a ne za svaku pojedinačno - tako je za EU vojsku u Francuskoj 37 odsto ispitanika, u Njemačkoj 36 odsto, dok se samo 19 odsto Britanaca zalaže za takve oružane snage. 

Dodaje se da je manje od polovine Njemca i Britanaca zadovoljno činjenicom da su NATO trupe na njihovoj teritoriji (47 i 48 odsto). 

Istraživanje ICM je obuhvatil 4.096 ispitanika, a pitanje je bilo "da li bi Evropska unija trebalo da ima svoju vojsku ili bi trebalo da prepusti NATO ulogu odbrane Evrope". Istraživanje je sprovedeno početkom maja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.