Napreduje Regionalni stambeni program

Podgorica

Napreduje Regionalni stambeni program

Vlada Crne Gore daje punu podršku Regionalnom stambenom projektu. Ove godine imaćemo tri gradilišta, što znači da smo uspješno krenuli u realizaciju ovog projekta, kazala je, nakon sastanka Upravnog odbora projekta održanog u Podgorici, ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević. Regionalni program stambenog zbrinjavanja raseljenih i izbjeglica zajednički je višegodinji program koji ima za cilj da obezbijedi trajna stambena rješenja za oko 27.000 najugroženijih izbjegličkih porodica (74.000 lica) u regionu: Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Uz podršku Evropske komisije, koja je jedan od najvećih donatora programa, Vlade SAD, UNHCR-a i OEBS-a, uspostavljen je Fond regionalnog stambenog programa za sredstva donatorske zajednice. Fondom upravlja Razvojna banka Savjeta Evrope.

Kovačević je saopštila da sve projekte koje smo dobili, moramo realizovati do kraja 2017. godine.

Ona je istakla da ovo nije samo humanistički, nego i politički projekat.

Program je vrlo dobro krenuo u Hrvatskoj, uprkos nekim problemima koji su bili realni i očekivani obzirom na veliku složenost u realizaciji ovog programa, kazao je zamjenik ministra regionalnog razvoja i Fonda EU, Jakša Puljiz.

Interes BiH za ovaj program je veoma jasan, kazao je pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Mario Nenadić. BiH je, tokom ratnih sukoba u regionu, imala 2,2 miliona izbjeglih, preko 445 hiljada srušenih kuća, preko 230.000 zauzetih imovina. Do danas smo obnovili 330.000 stambenih jedinica, vratili 230.000 zauzetih imovina, vratilo se preko million ljudi, kazao je Nenadić.

Regionalni stambeni program samo je dio mozaika koji treba da dorpinese konačnom završetku Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma. Mi ovim programom očekujemo rješenje za oko 5.400 porodica, kazao je Nenadić i naglasio da ohrabruje napredak koji smo vidjeli kod svih zemalja. Počeli su radovi na gradilištima i angažovana su velika materijalna sredstva.

“Ono čime mi u BiH nismo zadovoljni, jeste velika birokratija”, kazao je Nenadić.

Vjerujem da smo uspjeli da uvjerimo donatore da smo ostali posvećeni ovom procesu, prije svega zbog činjenice da desetine hiljada ljudi, i poslije 25 godina, očekuju rješenje, kazao je komesar za izbjeglice i migracije u Vladi Srbije Vladimir Cucić.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebičkova kazala je da nije bilo lako doći do ovoga trenutka.

“Četiri države regije su pokazale kapacitet za stratešku viziju u pravcu postizanja dogovora oko rješavanja ovog pitanja. Sa svoje strane, OEBS je pružao i nastaviće da pruža svoj doprinos kako bi se pomoglo u rješavanju problema najugroženijih članova raseljeničke populacije”, kazala je Hrebičkova.

Ona je ocijenila da politička volja, iskazana od strane Crne Gore, u iznalaženju trajnih rješenja za raseljene, zaslužuje velike pohvale, posebno kad se uzme u obzir činjenica da je Crna Gora zemlja koja nema vlastite izbjeglice u susjednim zemljama.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.