Erdogan sazvao Savjet za nacionalnu bezbjednost
Redžep Tajipa Erdogan

Turski predsjednik

Erdogan sazvao Savjet za nacionalnu bezbjednost

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan predsjedavao je danas sjednicom Savjeta za nacionalnu bezbjednost, javio je Frans pres.

Grancuska agencija prenosi medijske spekulacije da Ankara planira da vojno interveniše u Siriji, poslije uspjeha koji su Kurdi ostvarili u borbi protiv džihadista.

Dva dana nakon napada džihadista "Islamske države" (ID) u kojem je poginulo više od 200 civila, kurdske snage u subotu su potisnule ekstremiste iz Kobanija, grada na sirijsko-turskoj granici. 

Sastanak Savjeta, navodi francuska agencija, uslijedio je par dana pošto je Erdogan rekao da neće "nikada dozvoliti" formiranje kurdske države duž granice s Turskom na jugu. 

Napredovanje Kurda alarmiralo je turske zvaničnike, koji optužuju kurdske snage okupljene u Odredima narodne odbrane (YPG) da žele ujedinjenje oblasti Sirije sa kurdskom manjinom i strahuju da bi jačanje kurdskih snaga u susjednoj zemlji, ohrabrilo kurdsku manjinu u Turskoj, koja broji 15 miliona pripadnika. 

Kurdske snage sada kontrolišu oko 400 kilometara teritorije koja se naslanja na granicu od Kobanija u provinciji Alepo do sjeveroistoka Sirije. 

"Poručio sam međunarodnoj zajednici da ni po koju cijenu nikada nećemo dozvoliti uspostavljanje nove države na južnim granicama, na sjeveru Sirije", rekao je u petak Erdogan. 

U turskim medijima potom su uslijedile spekulacije da su Erdogan i premijer Turske Ahmet Davutoglu ranije te sedmice tražili od armije da šalje vojsku u Siriju, a da komanda zahtjeva pisanu naredbu od nove vlade koja, međutim, posle nedavnih izbora još nije formirana. 

Prema navodima provladinog dnevnika "Jeni safak", operacija bi uključila 18.000 pripadnika kopnenih snaga, artiljeriju i podršku iz vazduha na potezu od Kobanija na istoku do oblasti na zapadu koje drže snage Sirijske slobodne armije koja se bori protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. 

Davutoglu je u nedelju upozorio da bi Ankara mogla da preduzme "neophodne mjere" bezbjednosti za svoje granice, ističući da je Turska "spremna za svaku mogućnost". 

Pozivajući se na anonimne izvore, takođe provladin list "Star" piše danas o mogućoj prekograničnoj operaciji, koja bi uključivala formiranje "zone bezbjednosti" na granici, dužine 110 kilometara, a da bi o tome trebalo da se raspravlja na današnjem sastanku. 

Ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu najavio je da će poslije sjednice, u čijem radu su učestvovali ministri i vojni vrh, biti izdata "potrebna saopštenja".

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.