Košarkašice Srbije na krovu Evrope

Budimpešta

Košarkašice Srbije na krovu Evrope

Košarkašice Srbije osvojile su titulu šampiona Evrope pobjedom nad Francuskom 76:68 u Budimpešti! Ovo je prvo zlato u ženskoj košarci u istoriji naše zemlje!

Naše djevojke su obezbijedile i plasman na Olimpijske igre u Riju naredne godine.

Srbiju su do pobjede predvodile sjajne Ana Dabović sa 25 poena i Sonja Petrović sa 22 i osam uhvaćenih lopti. Danijel Pejdž ubacila je 12 poena, a imala je osam skokova.

U ekipi Francuskle najefikasnija bila je Gruda sa 16 poena, jedan manje ubacila je Čačuang, a sa 13 poena utakmicu je završila Dumerc. 

U borbi za treće mjesto Španija je ubedljivo savladala Belorusiju 74:58. 

U prvoj četvrtini i jednu i drugu ekipu dobro je služio šut, viđena je velika borba i agresivna odbrana. Francuska je imala malu prednost, da bi se u finišu četvrtine serijom 7:0 „odlijepila“ na sedam poena 22:15. 

Srbija je trojkama držala priključak na početku druge četvrtine, ali uslijedio je pad u igri koji su Francuskinje iskoristile da vrate prednost stečenu u prvoj četvrtini. Sonja Petrović predvodila je našu reprezentaciju, ali je Francuska čuvala prednost. Maljkovićeva se odlučila za zonsku odbranu za koju protivnice nisu imale rješenje, pa Srbija u finišu poluvremena stiže do vođstva 33:32. 

Treća četvrtina u potpunosti je pripala Srbiji koja je uglavnom imala sedam poena prednosti, ali se u finišu Francuska konsolidovala i smanjila zaostatak na minus četiri (53:49). Milica Dabović se povrijedila u trećoj četvrtini i posle toga ušla je u igru samo u finišu kako bi sa saigračicama proslavila pobjedu. 

Srbija je kontrolisala igru i u poslednjoj četvrtini, Francuska je u nekoliko navrata zaprijetila, ali nije uspjela da prelomi rezultat. Srbija je do kraja povećavala rezultat i imala i deset poena prednosti da bi do kraja bez problema meč privela kraju.

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.