Podgorica: Izbjeglicu sa Kosova (62) usmrtio automobil
ilustracija

Osumnjičeni uhapšen

Podgorica: Izbjeglicu sa Kosova (62) usmrtio automobil

Izbjeglica sa Kosova, Dragan Tasić (62) poginuo je na licu mjesta kada je sinoć na njega naletjelo vozilo dok je prelazio ulicu u podgoričkom naselju Tološi.

Na njega je vozilom marke Pežo naletio podgoričanin Vladan Nikolić (38). Tek je bilo prošlo 20 časova i ulica je bila puna prolaznika. Oni su i opisali vozilo  koje je usmrtilo Tasića  i dvojicu mladića u njemu. Njih dvojica, pošto su udarili u Tasića, nijesu zaustavili vozilo već su odjurili dalje. Nesreća je na  trenutak ostala za njima, ali samo na trenutak. Šta je dvojicu mladića navelo da pobjegnu sa mjesta nesreće nije teško utvrditi smatraju psiholozi.

Strah je prvi čovjekov instinkt  koji se javi kada ga zadesi nešto loše - kaže psiholog Radmila Stupar Đurišić i dodaje  – Bijeg je prva čovjekova reakcija na strah i donekle se da razumjeti  to što su mladići pobjegli pred nesrećom koja je i njih zadesila. Ono što je bitnije jeste njihovo ponašanje od trenutka kad je razum ponovo nadvladao emocije. Da li su svjesni onog što su uradili pa i tog da su pobjegli.

Brzom akcijom policije i potjerom koja je organizovana  vinovnici ove nesreće su uhvaćeni. Vozaču Pežoa je pozlilo po njihovom privođenju u CB Podgorica.

- Oni koji su pobjegli moraju da žive sa činjenicom da su pobjegli – kaže psiholog Radmila Stupar Đurišić- To ponekad zna da bude mnogo teže nego li mirenje sa posljedicama nesreće. Svoju kaznu će svakako odsužiti ali ožiljci koji  će nastati kada se suoče sa saznanjem da su pobjegli znaju da budu mnogo veća kazna.

Zakonska kazna će biti svakako veća jer je bježanje sa mjesta nesreće i nepružanje pomoći povrijeđenom takođe krivično djelo. Raspon eventualne kazne za dvojicu mladića je od dvije do osam godina. 

-Kazne same po sebi ne mogu donijeti boljitak za društvo - kaže psiholog Radmila Stupar Đurišić - Društvo treba da bude aktivnije u obrazovanju pojedinaca za život u zajednici. Pokušaj bijega dvojice mladića možda se ne bi ni dogodio da je jača moralna odgovornost svih nas. Njihov bijeg je samo posljedica naših svakodnevnih bježanja od odgovornosti-, zaključuje Stupar Đurišić. 

Vladan Nikolić priveden je Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici koji  je saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dragan Tasić kvalifikovao kao teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja i naložio njegovo zadržavanje u policijskim prostorijama do privođenja sudiji za istragu.  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.