Radulović: Turistima iz Kine problem vize za Crnu Goru
Žarko Radulović

Ocjena crnogorskog turističkog udruženja

Radulović: Turistima iz Kine problem vize za Crnu Goru

Delegacija predvođena kineskim turističkim poslenicima iz oblasti Sečuan, posjetila je Crnu Goru, tačnije Budvu. Kako je za Radio Antena M kazao predsjednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, na sastanku Kinezi su saopštili da su zainteresovani da turiste dovode u Crnu Goru i to u periodu kad su nam turisti najpotrebniji-tokom zimske sezone.

"Oni namjeravaju da turiste koji sada odlaze u Rusiji, dovedu u Crnu Goru, po principu pola odmara u Rusiji, pola u Crnoj Gori", kaže Radulović i dodaje da je to u brojkama oko 4000 turista mjesečno, odnosno 32 hiljade u zimskom periodu.

Međutim, kako kaža Radulović, glavni možda i jedini problem za ostvarenje te saradnje je vizni režim. 

Naime, veoma je težak, skup i dugotrajan proces da zainteresovani turista iz Kine dođe u Crnu Goru. Ako turista želi da iz Kine putuje u Ameriku, aplicira online, čeka tri dana, plati 25 dolara i ako dobije vizu ona važi šest godina i može više puta da dođe u zemlju.

"A kada dođe u Crnu Goru mora lično da dođe do ambasade, znači od Sečuana do Pekinga da putuje par hiljada kilometara. I to da preda zahtjev, a nakon 50 dana da dođe za vizu ako je dobije. A za Ameriku je sjedeći kući dobije za tri dana", kaže Radulović. 

Zato apeluje na nadležne da se, ukoliko žele da Crna Gora bude turistička destinacija, ugledaju se na druge zemlje kada je posrijedi vizni režim.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.