Što više vježbate, duže ćete živjeti
Foto: Thinkstock

Istraživanje

Što više vježbate, duže ćete živjeti

Norveški stručnjaci u području sportske medicine primijetili su u novom istraživanju da stariji muškarci, koji se redovno bave vježbanjem umjerenog ili visokog intenziteta, u prosjeku žive pet godina duže od onih koji dugo i često sjede.

Istraživanje je sprovedeno na 5.738 muškaraca starijih od 67 godina koji su praćeni 12 godina, a cilj je bio da se ispita povezanost tjelesne aktivnosti s rizikom od smrti, piše portal Magazin. 

Analiza je pokazala da sat vremena lagane fizičke aktivnosti sedmično ne doprinosi značajnom smanjenju rizika od smrti, ali je više od sat vremena laganog vježbanja sedmično bilo povezano s čak 32 do 56 odsto nižim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, odnosno, opšte smrtnosti. 

S druge strane, intenzivna tjelesna aktivnost pokazala se povezanom s 23 do 37 odsto nižim rizikom čak i kada se sprovodila manje od jednog sata sedmično, a s povećanjem trajanja, rizik se dodatno smanjivao. 

Uopšteno gledano, stručnjaci su primijetili da 30 minuta fizičke aktivnosti, koja se sprovodi šest dana u nedjelji, doprinosi 40 postotnom smanjenju rizika od opšte smrtnosti, bez obzira na to da li se radi o intenzivnoj ili laganoj fizičkoj aktivnosti. Upoređivanjem sa uticajem pušenja, zapaženo je da povećanje tjelesne aktivnosti može da doprinese prestanku pušenja.

(b92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.