Ljosa: Današnji umjetnici su pajaci

Nobelovac u posjeti Crnoj Gori

Ljosa: Današnji umjetnici su pajaci

Pisanje je vrsta otpora. Teško je biti apolitičan i pisati, to su dva svijeta krajnje različita ali koja se međusobno prepliću, rekao je sinoć nobelovac Mario Vargas Ljosa, koji je juče stigao u Crnu Goru.

“Uvijek sam pričao da je najvažnija stvar koja mi se u životu desila je što sam naučio da čitam. Imao sam samo pet godina, i nikada nisam zaboravio koliko me je obogatilo što sam mogao da dešifrujem riječi i da ih pretvorim u slike. Tako da posjeta jednoj knjižari, koja je kuća snova, ima za mene poseban značaj, kazao je u susretu s crnogorskim piscima i novinarima, peruanski pisac i nobelovac Mario Vargas Ljosa. 

Na pitanje novinara o tome koliko je važan politički angažman pisaca Ljosa je rekao da je teško razgraničiti vezu između pisanja i politike. 

"Kritički stav prema svijetu je značajan, teško je biti apolitičan i pisati, to su dva svijeta krajnje različita ali koja se spajaju vrlo često i teško ih je razdvojiti", istakao je Ljosa.

On je dodao da "iskonska ideja kulture koja je bila značajna u prošlosti izgleda nestala". 

“Danas kultura nastoji da bude zabava, tako da ona postaje površna, a nekadašnja čvrsta uvjerenja koja smo imali i koja su naši preci imali sada više ne postoje i u njih više ne vjerujemo. Danas imamo umjetnike koji nisu umjetnici, već su pajaci. Kultura danas postaje jedna predstava, jedna površna predstava koja se ne dešava samo u razvijenom svijetu veći u manje razvijenim zemljama. Postoji jedno opšte pravilo da kultura više nije niti autentična niti duboka. U mnogim djelovima svijeta kažemo da je kultura nestala, da je više nemamo", istakao je Ljosa.

Nakon druženja sa crnogorskim piscima i čitaocima u Gradskoj knjižari nobelovac se sreo i sa ministrom kulture Pavlom Goranovićem na svečanom prijemu u Vili Gorica. 

Ljosa će sjutra boraviti u Budvi gdje će u 21 sat, svečano otvoriti III Mediteranski salon knjige, čime će ujedno biti proglašen otvorenim ovogodišnji festival Grad teatar. 

Nakon svečanog otvaranja festivala, biće održano i književno veče nobelovca Vargasa Ljose, u gradskom parku Budve, u organizaciji IK "Nova knjiga" iz Podgorice i Grada teatra Budva, na kojem će autor govoriti o svom bogatom književnom stvaralaštvu. U nedjelju, od 11 časova, u hotelu Splendid biće održan simpozijum "Književni plamen Vargasa Ljose". Simpozijum će okupiti i najistaknutije univerzitetske profesore, poznavaoce hispanoameričke književnosti i tumače Ljosinog djela, iz Crne Gore i regiona.

Izvor:Antena M

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.