Mario Vargas Ljosa od danas u Crnoj Gori
Mario Vargas Ljosa

Nobelovac u trodnevnoj posjeti

Mario Vargas Ljosa od danas u Crnoj Gori

Nobelovac Mario Vargas Ljosa boravi u Crnoj Gori od 19. do 22. juna, na poziv izdavača, Narodne knjige.

Ljosa će se danas u Gradskoj knjižari na Trgu Republike u Podgorici sastati sa čitaocima i autorima Narodne knjige.

Peruanski pisac će sutra u Budvi svječano otvoriti ovogodišnji Grad teatar Budva, gde će održati književno veče.

Narednog dana Ljosa će prisustvovati književnom simpozijumu posvećenom njegovom stvaralaštvu.

Simpozijum će okupiti najistaknutije univerzitetske profesore i poznavaoce hispanoameričke književnosti i tumače Ljosinog dela iz Crne Gore i

Mario Vargas Ljosa biće gost Beograda i Novog Sada 22. i 23. juna, a u Novom Sadu biće mu uručena nagrada za prozu “Milovan Vidaković” Međunarodnog festivala ProseFest.

Mario Vargas Ljosa (1936) rođen je u mjestu Arekipa u Peruu, a prvo djelo, dramski komad “Inkino bekstvo” napisao je sa 16 godina.

Za prvu objavljenu knjigu, zbirku priča “Šefovi” dobio je nagradu “Leopoldo Alas”, a postao je poznat poslije objavljivanja romana “Grad i psi”.

Objavio je druge romane, studije, eseje i dramska djela. Dobitnik je nekih od najnačajinijih priznanja, među kojima nagrade Servantes, nagrade Princa od Asturije, PEN Nabokov i 2010. Nobelove nagrade za književnost.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.