Sonda
ilustracija

Nakon sedam mjeseci

Sonda "File" uspostavila kontakt sa Zemljom

Robot File sa misije Rozeta probudio se nakon sedam mjeseci hibernacije i uspio da uspostavi vezu sa Zemljom u trajanju dužem od jedne minute, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Mala laboratorija postala je prva letelica koja se spustila na kometu kada se, prošlog novembra, zakačila za zaledjeno tle repatice 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Nakon istorijskog prizemljenja, File je uspio da obavi čitav niz eksperimenata i pošalje podatke na Zemlju, da bi se poslije 60 sati rada ugasio.

Naučnici su se sve vrijeme nadali da će se File probuditi kada se kometa približi suncu i time omogući sondi da napuni batarije putem solarnih panela.

Njemački vazduhoplovni centar (DLR), koji upravlja malom sondom, saopštio je da je File uspostavio komunikaciju u subotu u 22.28 časova, poslavši oko 300 paketa podataka preko letelice Rozete koja kruži oko komete.

"File se odlično drži. Lender je spreman za rad", kazao je vođa projekta Stefan Ulamek, prenosi AP.

U svojoj kompjuterskoj memoriji, File ima još 8.000 paketa podataka koje treba da pošalje Zemlji, a za koje se naučnici nadaju da će im pomoći da saznaju tačnu lokaciju lendera na kometi Čurjumov-Gerasimenko.

File je ušao u hibernaciju 15. novembra 2014. nakon 60 sati rada.

Bi-Bi-Si navodi da se kometa od tada pomjerila bliže Suncu i "File" ima dovoljno energije za ponovni rad.

Sa sonde je jutros stigla poruka: "Zdravo Zemljo! Da li me čujete?".

ESA je na svom blogu saopštila da je prvi kontakt sonde sa Zemljom preko matičnog broda "Rozeta" trajao 85 sekundi.

"`File` je u dobrom stanju i radi u temperaturi od minus 35 stepeni Celzijusa i sa 24 vata snage", saopšteno je iz ESA.

ESA je lansirala sondu na svemirskom brodu "Rozeta" 2004. godine u nadi da će saznati više o porijeklu Sunčevog sistema.

"Rozeta" je putovala deset godina do komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko, a sonda se u novembru spustila na njenu površinu.

(Blic)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.