Crna Gora po prvi put obilježava Međunarodni dan joge
Ilustracija

„Jogom do mira i harmonije“

Crna Gora po prvi put obilježava Međunarodni dan joge

Crna Gora po prvi put zajedno sa preko 170 zemalja svijeta obilježava Međunarodni dan joge, ustanovljen Rezolucijom Ujedinjenih nacija (UN) od 11. decembra 2014. godine, kojom se pozivaju lokalni činioci da se priključe podizanju svijesti javnosti o dobrobitima joge i njenim uticaju na globalnu politiku zdravlja.

Inicijativi se nedavno priključio i Evropski parlament kada je 21. aprila upriličio manifestaciju "Put joge".

Pod sloganom „Jogom do mira i harmonije“ okupili su se instruktori joge iz cijele Crne Gore koji će u nedjelju 21. juna vježbati jogu u 13 crnogorskih gradova.

Obilježavanju Dana joge u Crnoj Gori prisustvovaće ambasador Indije u Beču, kao predstavnik zemlje koja je kolijevka joge i koja je globalni organizator ovog događaja.

Na ovaj način i Crna Gora se pridružuje plemenitim ciljevima promovisanja mira, zdravih životnih stilova i harmonije čovjeka i prirode.

Građani 13 crnogorskih gradova u prilici su da 21. juna od 9 do 10 sati, vođeni sertifikovanim instruktorima vježbaju jou u Podgorici, Cetinju, Budvi, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Baru, Ulcinju, Danilovgradu, Nikšiću, Kolašinu, Bijelom Polju I Pljevljima.

Šta je joga?

Joga ujedinjuje raznolikosti na jednostavan i lagan način. Kombinuje tehnike disanja, istezanje i položaje, meditaciju, relaksaciju i životnu mudrost. Objedinjujući ove aspekte dolazimo u stanje da sagledamo dublje iza nivoa našeg fizičkog tijela i istinski izoštrimo senzibilnost na suptilnijim nivoima postojanja. Vežbanjem joge njegujemo zdraviji i srećniji način života.

joga 

Zašto je joga dobra za nas?

Dobrobiti joge su bezbrojne, o čemu svakodnevno dokumentuju nova saznanja i svjedočanstva. 

Dobrobiti joge za tijelo su te da njeno redovno praktikovanje povećava fleksibilnost, pokretljivost zglobova, uravnoteženost tijela, cirkulaciju krvi i probavu. Vježbanjem se njeguju i oblikuju mišići, čuvaju zglobovi i koštano tkivo, poboljšava rad žlijezda sa unutrašnjim lučenjem.

Joga prevenira i pomaže u oporavku od mnogih bolesti, poput hroničnih, prevenira anksioznost, napade panike, pomaže kod želudačnih i crijevnih poremećaja, poremećaja sna, umora, visokog krvnog pritiska, glavobolje, depresije.

Ona čini čini da tijelo bude zdravije, energičnije, u ravnoteži, otpornije na bolesti i efekte povezane sa stresom.

Joga i um

Dragocjeni su njeni efekti na um, čija je ravnoteža neophodna za ukupno zdravlje čovjeka. Zbog toga je u jogi velika važnost posvećena blagostanju uma. Redovnim vježbanjem joge um je smireniji, budniji, fokusiraniji, bolje podnosi kratkotrajni i dugotrajni stres kojem je svakodnevno i u kontinuitetu izložen čovjek današnjice. Sami tim čovjek dobija na samopouzdanju, povećava životnu energiju i entuzijazam-zanimanje za život.

joga

Joga i duh

Neznanje je uzrok mnogih patnji. Redovnim vježbanjem joge dolazi do sveobuhvatnijeg sagledavanja realnosti i njene ljepote. Stvara se čvršća povezanost sa sobom, što donosi ispunjenje i smisleniji život. Iz te ispunjenosti dolazi iskustvo bezuslovnog mira i sreće koju želimo da podijelimo i sa drugima.

Ko se može baviti jogom?

Ne postoji starosno ograničenje za početak vježbanja joge. Joga je zvanično terapeutsko sredstvo u mnogim zemljama širom svijeta i u Crnoj Gori. Ova vještina prevenira bolesti, ali nije zamjena za ljekara ili neku terapiju.

Izvor: Vijesti.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.