REKOM papi: Pozovite sve u regionu da stanu uz ljude koji su patili
Papa Franjo

Uoči posjete Sarajevu

REKOM papi: Pozovite sve u regionu da stanu uz ljude koji su patili

Koalicija REKOM uoči posjete pape Franja Sarajevu zatražila je od njega da podrži osnivanje Regionalne komisije koja će ustanoviti činjenice o ratnim zločinima počinjenim tokom ratova na području bivše Jugoslavije.

 Koalicija za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriji bivše SFRJ u razdoblju od 1991-2001. godine (REKOM) je u ime 2.050 članica uputila pismo papi Franji s molbom da im pomogne u zaštiti žrtava ratova na prostorima bivše Jugoslavije, javlja Anadolija.

"Podržite nas i pozovite vjernike i nevjernike, političare, i sve građane Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja da stanu uz ljude koji su patili. Molimo Vas da prilikom Vaše skore posjete Sarajevu, u junu 2015. godine, podržite osnivanje Regionalne komisije koja će ustanoviti činjenice o ratnim zločinima počinjenim tokom ratova na području bivše Jugoslavije, kao i druge inicijative koje potiču regionalnu saradnju", naveli su predstavnici REKOM-a, naglasivši da je papa  vjerski autoritet, kome je stalo do mira u svijetu, najbolje može razumjeti koliko je važno žaliti žrtve druge zajednice.

U pismu upućenom papi naglašava se da ovu inicijativu dijelom podržavaju političari i neke važne institucije Evropske unije i Ujedinjenih nacija i da ih crkve i religijske zajednice, samo deklarativno podržavaju i nemaju dovoljno senzibiliteta za ova izuzetno važna pitanja u regionu

REKOM izražava  uvjerenost u zauzetost pape Franje za socijalnu pravdu i za sve obespravljene u svijetu, nada da će podržati ovu i druge inicijative koje,  vode prelasku etničkih i konfesionalnih granica ka transetničkoj i transreligijskoj solidarnosti. "Jer je to jedini put u budućnost za svaki pojedini narod, kao i za cijeli region".  

Među članicama REKOM su udruženja i pojedinci iz udruženja žrtava, veterana, porodica ubijenih i nestalih, organizacija za ljudska prava, umjetnika, novinara i drugih pojedinaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Slovenije, okupljenih oko ideje da  zajednički osnuju Regionalnu komisiju koja će ustanoviti činjenice o ratnim zločinima, identitet i okolnosti smrti 130 hiljada ratnih žrtava.

Ovu inicijativu je svojim potpisima podržalo i 580 hiljada građana u regionu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.