Počeo sa radom digitalni mamograf u KCCG

Podgorica

Počeo sa radom digitalni mamograf u KCCG

Digitalni mamograf sa pratećim sadržajima, najsavremeniji aparat za prevremeno otkrivanje raka dojke, od danas je u upotrebi u Kliničkom centru Crne Gore.

Mamograf je donacija Međunarodne Agencije za atomsku energije (IAEA) iz Beča, kroz nacionalni projekat MNE6004 “Nadgradnja sistema osiguranja/kontrole kvaliteta u dijagnostičkoj radiologiji za potrebe realizacije Nacionalnog programa za skrining raka dojke”.

Projekat je počeo 1. januara 2012. godine i nastavak je prethodnih manjih koji su počev od 2006. godine, od sticanja nezavisnosti Crne Gore i dobijanja punopravnog članstva u OUN/IAEA, realizovani u saradnji sa Agencijom iz Beča.

»Cilj ovih projekata je unapredjenja zdravstvenog sistema i njegovih usluga za građane Crne Gore. Ovo je do sada nesumnjivo najveći projekat, sa budžetom od skoro 800 hiljada koji uključuje digitalni mamograf sa pratećom opremom (poseban sto za stereotax biopsije)«, naveli su iz Kliničkog centra.

Navodi se da, pored opreme, projekat uključuje obuku kadra u inostranstvu (realizovane obuke za četiri doktora specijalista radiologije i četiri tehničara, u trajanju od po mjesec po kandidatu na Institutu za onkologiju Slovenije), kao i jednomjesečna obuka u Belgiji za jednog fizičara.

»Realizovane su tri naučne posjete specijalista radiologije u Sloveniji i učešće na Regionalnom kursu obuke iz oblasti digitalne mamografije za osam specijalista radiologije, onkologije, fizičara i jednog tehničara u Ljubljani«, piše u saopštenju.

(Portal Analitika)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.