Selektivni abortusi najopasnija diskriminacija

6 NVO PORUČUJE

Selektivni abortusi najopasnija diskriminacija

Odluka direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) da se ne saopštava pol novorođenčadi štetna je i politički opasna za uspostavljanje rodne ravnopravnosti u državi, smatraju predstavnici šest nevladinih organizacija (NVO).

U NVO Centar za ženska prava, Prima, Juventas, Sigurna ženska kuća, Anima i Akcija za ljudska prava smatraju da ta odluka skreće pažnju javnosti sa najopasnije diskriminacije žena u vidu selektivnih abortusa, prenosi RTCG.

Direktor KCCG Ranko Lazović je odluku da se objavljuje samo podatak koliko je beba rođeno, a ne i kojeg su pola, objavljenu u medijima 27. maja, donio jer saopštavanje pola smatra diskriminacijom.

„Kada se uskraćuje neka informacija koja je već u javnom prostoru, u interesu je javnosti da za to postoji valjano objašnjenje“, ocijenjeno je iz šest NVO.

Kako su poručili, objašnjenje da je takva objava „diskriminatorna“ nije jasno.

„Ne smatramo da saopštavanje činjenica o polu novorođene djece može, samo po sebi, izazvati diskriminaciju“, kaže se u saopštenju tih NVO.

Kako su precizirali, informisanje javnosti je važno i u smislu praćenja već identifikovanog problema selektivnih abortusa u Crnoj Gori i u smislu podizanja svijesti javnosti o posledicama te pojave.

„Neuvjerljivo obrazloženje te odluke opravdano budi sumnju u to zbog čega se te informacije uskraćuju, tim prije što su iz Centra za medicinsku genetiku i imunologiju u KCCG saopšteni podaci da Crnoj Gori nedostaje tri hiljade žena u reproduktivnom periodu, a razlog je primjena selektivnog abortusa koji je trend zadnjih 15 godina“, navodi se u saopštenju.

Kako je pojašnjeno, Crna Gora, prema izvještaju Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UN), spada među devet država u svijetu sa najvećim poremećajem u odnosu novorođene muške i ženske djece, usled selektivnih abortusa koji su rezultat rodne diskriminacije i preferencije muške u odnosu na žensku djecu.

„U tom izvještaju se državama u kojima je identifikovan problem prenatalne selekcije pola, preporučuje i redovna analiza trendova kroz direktne i indirektne statističke dokaze u vidu istraživanja, registracije rođenja i popisa stanovništva, kao i redovno širenje rezultata putem publikacija, radionica, i medija“, navodi se u saopštenju tih NVO.

Kako su podsjetili i UN i Komitet za ekonomska, socijalna i kulturna prava zabrinuti su zbog neproporcionalnog odnosa polova novorođene djece, što može ukazivati na praksu selektivnih abortusa zbog diskriminacije žena.

„UN je preporučio Crnoj Gori da sprovede sveobuhvatnu studiju o rasprostranjenosti selektivnih abortusa i preduzme odgovarajuće mjere za suzbijanje te prakse i društvenih normi koje je podstiču“, kaže se u saopštenju.

Kako su dodali iz NVO, taj problem bio je i predmet povećane pažnje Savjeta Evrope koji je od Crne Gore tražio informaciju o prenatalnom odabiru pola.

Iz ovih NVO su upozorli da će selektivni abortusi, pored činjenice da predstavljaju kršenje osnovnih ljudskih prava, smanjiti i broj žena u Crnog Gori na manje od 50 odsto, time i natalitet, a imaće i druge ozbiljne socijalne i ekonomske implikacije.

„Zbog svega navedenog smatramo da je ova odluka štetna i politički opasna za uspostavljanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, jer skreće pažnju javnosti sa najopasnije diskriminacije žena u vidu selektivnih abortusa“, poručili su iz NVO.

Oni su pozvali Ministarstvo zdravlja, KCCG i druge relevatne institucije da jednom u pola godine informišu javnost o broju rodjene djece po polu i o odstupanjima od prirodne statistike, kao i o mjerama koje su preduzete u cilju smanjenja selektivnih abortusa.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.