Šešelj: Bramerc mora na leđima da me nosi u Hag!
Vojislav Šešelj

Neće se dobrovoljno predati

Šešelj: Bramerc mora na leđima da me nosi u Hag!

Haški tribunal poslao je juče zahtjev Vladi Srbije da se lider radikala Vojislav Šešelj vrati u pritvor u Sheveningenu do 26. maja.

Još nisam dobio pismeni nalog, ali ostajem pri stavu da se dobrovoljno neću predati, ali neću ni bjježati. Šta će biti, to morate pitati premijera Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Ipak, imam pouzdane informacije da tužilac Serž Bramerc planira lično na leđima da me nosi u Hag! - kaže u svom stilu Vojislav Šešelj u izjavi za „Blic“, nakon što je saopštio informaciju iz Tribunala.

Šešelj navodi da je ovaj zahtjev najvjerovatnije tempiran zbog konferencije za novinare na kojoj je rekao da se, nakon Makedonije, i u Srbiji krajem juna priprema teroristička akcija „Orao“ uz podršku SAD. I to ukoliko do tada, kako kaže, ne pristanemo da uvedemo sankcije Rusiji.

Mada je moguće i da ne žele da budem na kongresu SRS 30. maja - kaže on.

Koliko je, međutim, ova brzopotezna odluka zatekla i samog Šešelja, toliko je zatekla i kabinet u Nemanjinoj 11. Kako „Blic“ nezvanično saznaje, iz Haškog tribunala su juče samo telefonom obavjestili našu ambasadu u Holandiji da šalju zahtjev, koji je iznenadio sve u Vladi. Naime, ovim zahtjevom praktično počinje cirkus, jer kako se Šešelj neće dobrovoljno vratiti u Hag, od vlasti u Srbiji se sada očekuje da ga hapsi i isporuči. Tribunal će, u suprotnom, prijaviti Srbiju Savjetu bezbjednosti UN kao nekooperativnu.

Ono što je sigurno jeste da Šešelj svakako ni teoretski neće moći biti u Hagu 26. maja. I u slučaju hapšenja u skladu sa Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom on će morati prvo da bude priveden sudiji Višeg suda, zatim mora da prođe sve procedure pred domaćim sudovima kao da je haški bjegunac. Potom će na odluku sudije o izručenju imati pravo žalbe. Sve to u praksi traje od 10 do 15 dana. Da će ova prava u slučaju hapšenja svakako iskoristiti, potvrdio je i sam Šešelj.

Zanimljivo je da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc boraviti u Beogradu upravo 25. i 26. maja. On dolazi u redovnu posjetu u okviru priprema za podnošenje redovnog izvještaja Savjetu bezbjednosti UN.

Iako Šešelj neće biti u Sheveningenu do 26. maja, Tribunal zahtjeva da se „tog datuma ili malo posle toga bar uhapsi“. A u Vladi su nam juče samo kratko rekli da će narednih dana donijeti odluku o tom pitanju.

- To je nastavak voluntarizma koji Hag demonstrira u ovom predmetu i sukoba različitih nivoa sudskih instanci unutar samog Tribunala. I sve bi to bilo u redu da se to ne prelama preko leđa Srbije. Iako smo završili saradnju sa Hagom, mi sada moramo ponovo da se bavimo ovakvim temama iako objektivno imamo daleko većih problema - kaže za „Blic“ Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Hagom. On napominje da će Vlada donijeti odluku u skladu sa zakonima kada razmotri sve aspekte slučaja.

Naime, lidera radikala na privremenu slobodu pustilo je u novembru Pretresno veće Tribunala bez ikakvih uslova za njega i uključivanja Vlade Srbije u taj dogovor. Međutim, Žalbeno vijeće je već u aprilu tražilo da Pretresno veće opozove svoju odluku. Nakon što im je Šešelj dostavio dokumentaciju o svom zdravstvenom stanju, Pretresno veće je to odbilo, ali je tužilac Bramerc tražio od Žalbenog veća da samostalno naloži njegov povratak, što je to veće juče i uradilo i poslalo zahtjev u Srbiju.

 

(Blic)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.