Irska: Građani podržali istopolne brakove
Za istopolne brakove glasalo više od 1,2 miliona građana

Istorijski referendum

Irska: Građani podržali istopolne brakove

Građani Republike Irske, gdje 85 posto populacije čine katolici, juče su na održanom referendumu glasali za legalizaciju istospolnih brakova u toj zemlji, javlja Anadolija..

Rezultati glasanja pokazuju da je 1.201.607 građana te zemlje glasalo za legalizaciju istopolnih brakova na, kako tamošnji mediji pišu, istorijskom referendumu.

Međutim, protiv istopolnih brakova je glasalo 734.300 građana. Na ovaj način je Irska postala prva zemlja koja je dala pravo na istopolne brakove putem referenduma. 

Pažnju je privukla velika izlasnost građana,  više od 3,2 miliona glasača koji su odgovarali na referendumsko pitanje da li žele da promijene Ustav zemlje kako bi omogućili istopolne brakove. Ta brojka je više od očekivane izlasnosti.

Irska Vlada kao i političke partije u zemlji podržale su istopolne brakove, ali se katolička crkva i još nekoliko konzervativnih organizacija nadalo da neće doći do njihove legalizacije. 

Irski predsjednik Michael Higgins nije komentirao rezultate, ali je izrazio zadovoljstvo velikom izlaznošću građana. 

Izlasnost je veća od 60 posto. Legalizacija istopolnih brakova je seizmička promjena u Irskoj, tradicionalno katoličkoj republici, gdje je homoseksualnost bila nelegalna do 1993. godine. U ovoj zemlji je abortus i dalje zabranjen osim u slučaju kada je ugrožen život majke.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.