Šest pjesnika u užem izboru za nagradu „Đura Jakšić
Đura Jakšić

Trideseti put

Šest pjesnika u užem izboru za nagradu „Đura Jakšić"

Trideseti put se dodjeljuje nagrada „Đura Jakšić", za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku objavljenu u toku prethodne godine“, u organizaciji Narodne biblioteke Đura Jakšić iz Srpske Crnje. Nagrada će biti uručena u okviru 54. dana Đure Jakšića - Liparskih večeri, koji će se održati ove godine od 5. do 10. juna u Srpskoj Crnji.

Ugledu nagrade, koja nosi ime jednog od najznačajnijeg pesjnika srpskog romantizma, doprinosi i djelo savremenih pesjnika kojima tokom tri decenije pripalo ovo priznanje od Ljubomira Simovića, Rajka Petrova Noga, Vojislava Despotova, Novice Tadića, Radmile Lazić, Milana Nenadića Nikole Vujčića, Duška Novakovića do Enesa Halilovića i Matije Bećkovića... 

Na drugoj sednici, održanoj 21. maja 2015. godine, žiri je (u sastavu: Milan Micić, Miloš Latinović i Jovan Zivlak - predsjednik), nakon razmatranja pesjničkih knjiga koje su pristigle na konkurs (razmatrano je preko osamdeset naslova) donio odluku da predloži sljjedeći uži izbor: 

1. Miroslav Cera Mihailović: Dlaka na jeziku, Povelja; 
2. Bojan Savić Ostojić: Jeretički dativ, Povelja; 
3. Ibrahim Hadžić: Duge senke kratkih pesama, Kulturni centar Novog Sada; 
4. Nebojša Vasović:Neka hvala, Kulturni centar Novog Sada; 
5. Saša Jelenković: Pedeset, Arhipelag i 
6. Nenad Šaponja: Postoji li dodir tvoje duše, KOV, Vršac.

Žiri je zaključio da je prošlogodišnja pesjnička produkcija bila raznovrsna i bogata i da su poeziju u najvećoj mjeri podržali nekomercijalni i alternativni izdavači. Posebno mjesto u tome imaju Povelja iz Kraljeva i Kulturni centar iz Novog Sada.

Žiri je razmatrao prva izdanja knjiga, u skladu sa Pravilnikom o nagradi, posvećujući pažnju pesjnicima moderne kulture, složene percepcije i jezičkih gestova koji evociraju osetljivost za vidove jezičke i neposredne empirijske realnosti uopšte. Žiri je uvažavao i doprinose koji su zastupali moduse svedočenja o savremenom svijetu i kontroverznoj kulturi opstanka. Naspram tradicionalnijih oblika pjevanja i jezičkih formalizacija, žiri je težio da da podršku pesjnicima koji ne slijede jezik poezije kao puki odjek vremena, u razmjerama jezičkih slika i oveštalih sižea, nego složene gestove jezičke igre i dramatizacija, ironije i patosa melanholije i narcije koja izlaže kataloge postistorijskog postojanja. 
Žiri će saopštenje o dobitniku nagrade predočiti javnosti najkasnije do kraja maja 2015. godine. Svečano uručenje „nagrade, održaće se 5. juna 2014. godine u Srpskoj Crnji. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.