Ovaj test otkriva koliko dugo ćete živjeti (VIDEO)
Ilustracija

Jednostavno

Ovaj test otkriva koliko dugo ćete živjeti (VIDEO)

Na prvi pogled čini se kao bezazlena vježba, ali ovaj test sjedenja i ustajanja određuje koliko ste zapravo zdravi i u kakvoj ste kondiciji.

Vježbu možete uraditi kod kuće, traje par sekundi i radi se na podu u udobnoj odjeći i obući ili bosi.
Test sjedenja i ustajanja osmislio je brazilski ljekar Klaudio Gil koji tvrdi da ova vježba pokazuje i to koliko ćete još živjeti. U njoj se mjere stvari esencijalne za određivanje nečije forme - snaga, fleksibilnost i ravnoteža, prenosi 24sata.

Vježba se izvodi tako što sjednete na pod s prekrštenim nogama i probate da ustanete trudeći se da se što manje podupirete rukama ili drugim dijelovima tijela. Rezultati se rangiraju između 1 i 10.

Ako je vaš rezultat manji od tri, odnosno morali ste da koristite obje ruke, podupirali se i bočnom stranom butine pri ustajanju, gubili ravnotežu i slično - to pokazuje da ste u vrlo lošoj formi. Kako tvrdi tvorac ove vježbe, to je i znak da je rizik od smrti u idućih pet, šest godina pet puta veći.

Ako je vaš rezultat između osam i deset (minimalno ste se podupirali) znači da imate odličnu kondiciju. Pritom, svaki put kad izgubite ravnotežu oduzima vam se pola boda.

Imate li problema s koljenima, bilo bi dobro da tokom izvođenja vježbe imate nekoga uz sebe u slučaju da ne možete da ustanete. Imate više od 50 godina i postigli ste čistu desetku? Čestitajte sebi jer pripadate elitnoj grupi.

U videu pogledajte precizno izvođenje vježbe i računanje rezultata:

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.