Ilustracija

"69" jedinstven evropski kod za one koji voze pod dejstvom alkohola

Evropska komisija (EK) je uvela jedinstveni evropski kod ‘69’ koji će pisati u vozačkim dozvolama evropskih vozača ako im je zabranjeno upravljati vozilom koje nema uređaj za blokadu u slučaju alkoholisanosti.

Taj uređaj se instalira u vozilo kako bi se spriječilo vozača koji je pod uticajem alkohola da pokrene auto i vozi.

Prema saopštenju EK, novi kod ‘69’ zamijeniće različite nacionalne kodove koji su u upotrebi.

Nekoliko zemalja članica EU već izdaje vozačke dozvole koje su ograničene na ovaj način, ali s obzirom na to da se oznake u tim dozvolama razlikuju od zemlje do zemlje, Komisija je smatrala da ih treba ujednačiti s jednom oznakom koja će biti prepoznatljiva u cijeloj Uniji, piše riječki Novi list.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.