Kineski naučnici modifikovali genome ljudskih embriona

Prvi put u istoriji

Kineski naučnici modifikovali genome ljudskih embriona

Prvi put u istoriji, kineski naučnici su objavili da su uspješno izmijenili genome ljudskih embriona, a to dostignuće je pokrenulo žestoku debatu o etičkoj izvodljivosti takvih eksperimenata.

Na Sun Jat-Sen univerzitetu u Guangdžou u Kini osnovan je tim od šesnaest naučnika, koji predvodi istraživač genetskih funkcija Jun Jie Huang, , prenosi Sputnjik.

Oni su pokušali da saznaju da li bi mogli da izliječe bolest gena koju izaziva Beta-talasemija (genetski poremećaj krvi koji bi mogao dovesti do teške anemije, zaostalog rasta, skeletnih anomalija, čak i smrti), tako što će izmijeniti embrionalni genom.

Koristili su tehniku za obradu gena na osnovu ubrizgavanja kompleksa u embrion, koji se sastoji od zaštitnog DNK elementa dobijenog iz bakterija i specifičnog proteina.

Naučni tim je koristio samo "neodržive" embrione, dobijene od lokalnih klinika za plodnost "koji su bili preveliki i nijesu mogli da se razviju u bebu", istakao je Huang.

Konačni rezultati studije objavljeni su u onlajn časopisu "Protein i ćelija" nakon što su dva međunarodna naučna časopisa - "Engleska priroda" i "Američka nauka" odbila da ih objave iz etičkih razloga, rekao je Huang.

Neki stručnjaci tvrde da bi tehnika izmjene embrionalnog gena mogla da ima svjetlu budućnost, jer bi to pomoglo iskorenjivanju raznih genetskih bolesti prije nego što se beba rodi.

Drugi, međutim, strahuju da je takva tehnologija nemoralna i čak opasana, jer može da izazove haos u okviru ljudskog genoma, što je nasledno.

(Blic)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.