Drugi krug izbora: Mustafa Akinci izabran za predsjednika Sjevernog Kipra
Mustafa Akinci

Prema preliminarnim rezultatima

Drugi krug izbora: Mustafa Akinci izabran za predsjednika Sjevernog Kipra

Prema preliminarnim rezultatima nezavisni kandidat Mustafa Akinci pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora na Sjevernom Kipru.

Na današnje izbore izašlo je 64,15 glasača, a od 110.060 glasova prebrojano je njih 108.032, saopštio je Safak Oneri, predsjednik Visoke izborne komisije Sjevernog Kipra, prenosi Anadolija.

Mustaf Akinci osvojio je 60,38 posto glasova ili 65.412 glasova, dok je njegov protivnik Derviš Eroglu osvojio 39,62 posto glasova ili 42.520 glasova, rekao je Oneri, te je prema ovim rezultatima proglašena pobjeda Mustafe Akinicija.

Oneri je naglasio da će zvanični rezultati biti objavljeni večeras.

Ovo su 7. po redu predsjednički izbori u Sjevernom Kipru, a podsjetimo da je u prvog krugu prošle nedjelje glasalo ukupno 107.741 birača. Eroglu je osvojio 28,15 posto, a Akinci 26,94 posto važečih listića.

Mandat predsjednika traje pet godina.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.