Indonezija planira pogubljenje stranaca za 72 sata

Zbog trgovine drogom

Indonezija planira pogubljenje stranaca za 72 sata

Indonežanske vlasti danas su obavijestile devet stranaca i jednog Indonežana, osuđene na smrtnu kaznu zbog trgovine drogom, da će biti pogubljeni za 72 sata, ignorišući tako pozive koje su Ujedinjene nacije i svjetski lideri uputili zvaničnoj Džakarti da poštedi živote osuđenih.

Vlasti Indonezije su od četiri Nigerijca, dva Australca, jedne Filipinke i po jednog muškarca iz Brazila, Francuske i Indonezije, zatražili da iznesu svoje poslednje želje, izjavio je portparol indonežanskog državnog tužioca Toni Spontana, a prenijela je agencija AP.

On je naveo da su devet optuženih iscrpili sve zakonske mogućnosti žalbe, dok Francuz Serž Atlaui može da uloži još jednu vanrednu žalbu na izvršenje smrtne kazne, o čemu bi indonežanski Vrhovni sud trebalo da odluči sjutra.

Obavještenje osuđenima o tome da će kazne biti izvršene nakon isteka perioda od 72 sata znači da bi pogubljenja u zatvoru Besi na ostrvu Nusakambangan mogla biti izvršena u utorak ili srijedu.

Najavljena izvršenja smrtne kazne nad deset osuđenih su izazvala oštru kritiku međunarodne javnosti, a posebno vlasti Australije, Francuske i Filipina, koji se protive takvoj vrsti kazne.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun je pozvao predsjednika Indonezije Džoka Vidodoa da "hitno razmotri uvođenje moratorijuma na izvršenje smrtne kazne u Indoneziji, sa ciljem konačnog ukidanja tog vida kazne".

Predsjednik Francuske Fransoa Oland je upozorio zvaničnu Džakartu na diplomatske posledice ukoliko Atlaui bude pogubljen, a juče je rekao da bi taj čin mogao da ima i ekonomske posledice po Indoneziju.

(Tanjug)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.