Vuksanović: U Crnoj Gori ugroženi srpski jezik i ćirilica
Momčilo Vuksanović

Ravnopravnost je bitna

Vuksanović: U Crnoj Gori ugroženi srpski jezik i ćirilica

U Crnoj Gori je veoma ugrožen srpski jezik i naročito ćirilica, a u crnogorskom obrazovnom sistemu gotovo je izbrisana mogućnost da se koristi srpski jezik, srpska književnost, srpska nacionalna istorija i istorija umjetnosti, ocijenio je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović.

Prema njegovim riječima, srpski narod u Crnoj Gori nema riješen ustavno-pravni status. 

"Srbi u Crnoj Gori još nijesu definisani ni kao manjinski narod ni kao konstitutivni, relativno većinski narod. U Crnoj Gori postoje dva relativno većinska naroda Crnogorci i Srbi i manjinski narodi Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati i Romi", naveo je Vuksanović za Tanjug.

Kako je kazao, Srpski savjet se zalaže za postizanje ravnopravnosti Srba u Crnoj Gori i očuvanje nacionalnog, vjerskog, jezičkog i kulturnog identiteta.

"Mi se zalažemo da kroz te naše aktivnosti i kroz ono što nam pruža Ustav, Srbi u Crnoj Gori postignu ravnopravnost", naglasio je Vuksanović.

Ističući da je Srpski nacionalni savjet, koji je formiran 2008. godine, krovna institucija srpskog naroda u Crnoj Gori, Vuksanović je naveo niz njenih aktivnosti koje su od, kako smatra, presudnog značaja da se sačuva ono što je posebnost srpskog naroda. 

"Srpski savjet uspio je proteklih godina da sačuva svoje najvažnije projekte i podigne kvalitet tamošnjih srpskih medija. Tako su formirani internet-portal i časopis "Srpske novine", kao i Srpski radio i televizija, koji su dostupni na čitavom području Crne Gore preko dva kablovska operatera. Srbi u Crnoj Gori tako imaju mogućnost da prate sve što je najaktuelnije, a tiče se očuvanja identiteta srpskog naroda", rekao je Vuksanović. 

On je posebno istakao osnivanje Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća, koja je za vrlo kratko vrijeme od nastanka izdala više od 160 naslova na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, što smatra doprinosom Savjeta očuvanju jezičkog identiteta. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.