„Filomena Marturano“ u ponedeljak u Nikšićkom pozorištu
Pozorišni spektakl: „Filomena Marturano“

U okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću

„Filomena Marturano“ u ponedeljak u Nikšićkom pozorištu

U Nikšićkom pozorištu, u ponedjeljak, 27. aprila sapočetkom u 20 časova biće izvedena predstava „Filomena Marturano“, nastala u koprodukciji Gradskog pozorišta iz Podgorice i tivatskog Centra za kulturu. Tekst je napisao poznati dramaturg Eduardo de Filippe, a adaptaciju, režiju, scenografiju i izbor muzike je uradio Jagoš Marković.

„Filomena Marturano“ je priča o istoimenoj dami koja nosi etiketu žene sumnjivog morala i koja se uprkos nevjerstvu svog izabranika, bogatog Domenika Sorijana, odlučuje za brak sa njim, da bi trojici svojih vanbračnih sinova obezbijedila građanski ugled. Na osoben način u predstavi je dočarana jedna izuzetno zanimljiva vizija Mediterana i mediteranskih naravi, a sve kroz priču o porodičnim vrijednostima i ljubavnim strastima. Zanimljivim i prepoznatljivim rukopisom Marković, je cijelu priču upakovao u sat i po igre. Maestralna gluma cijele trupe, ispraćena je bogatom scenografijom i muzikom, u kojoj se miješaju talasi mora i zvuci: mandoline, opere, serenade i kancone. Predstava je lišena „teških tema, rediteljskih mudrovanja i savremenih čitanja“ i tako upakovana dopušta publici da „jednostavno gleda pozorište“.

To je nova Markovićeva interpretacija melodramskog teksta italijanskog klasika Filipea, koji je nastao 60-ih godina prošlog vijeka, negdje na Mediteranu. Njegova ranija verzija bila je u produkciji Riječkog pozorišta. Podgoričko - tivatska „Filomena", je za Markovića, jedan od njegovih ljepših radova i procesa. „Zaista smo radili kako treba, a rezultat je ta meni, zaista, veoma draga predstava. Ne voli je publika slučajno toliko. A glumci? Ne zna se koji je bolji od kog”! – kazao je Marković, nakon prvih izvođenja "Filomene".

Od premijere pa do danas, ta predstava je, kako od publike, tako i od kritike, u zemlji i regionu,  okarakterisana kao pozorišni spektakl.

Uloge tumače doajeni pozorišnog glumišta: Anita Mančić, Branimir Bane Popović, Jelisaveta Seka Sabljić, Vlastimir Đuza Stoiljković (Božidar Bole Stošić), Simo Trebješanin, ali i talentovani podmladak crnogorskog glumišta: Momčilo Otašević, Emir Ćatović, Božo Zuber, Marija Bergam i Andrea Mugoša. Predstava se realizuje u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Taj komad je istovremeno i sadržajna drama i dobra komedija, tako da publika na momente ne zna da li da se smije, ili da plače. Jedno je pak, sigurno: kada igra "Filomena", iz pozorišta niko neće izaći bez emocija i razmišljanja.

O njenom ukupnom umjetničkom kvalitetu i dometu, govore i do sada osvojene nagrade na festivalskim takmičenjima u zemlji i regionu. Tako je „Filomena Marturano", koju je crnogorska kritika, nakon premijere, ocijenila kao „čudo koje se desilo na teatarskim daskama" i „pozorišni potres", otvorila tivatski Festival mediteranskog teatra „Purgatorije", gdje je osvojila specijanu nagradu. Prema mišljenju bloga Belgrade Edt Culture proglašena je najboljom gostujućom predstavom u Srbiji u protekloj godini. Učešće na Jugoslovenskom festivalu pozorišta u Užicu donijelo joj je do sada nezabilježenu ocjenu publike (4,81), kao i „Ardalion“, za najbolju mušku ulogu, Branimiru Popoviću i nagradu za najboljeg mladog glumca, Momčilu Otaševiću.

 

 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.