Radović: Zaposleni u službi komunalne policije ne dolaze na posao a primaju plate
Bijelo Polje

Bijelo Polje

Radović: Zaposleni u službi komunalne policije ne dolaze na posao a primaju plate

Iz Mreže NVO-a Sjevera javno su pozvali Službu komunalne policije –Opštine Bijelo Polje da javno i jasno objasne javnosti i građanima, čijim novcem su i plaćeni, šta je razlog njihovog nerada i nepostupanja, pa je grad doveden u stanje potpune nesređenosti i haotičnosti kada je u pitanju komunalna infrastruktura i komunalni red, nvodi se u saopšenju.

Kako tvrde iz ove NVO, građani koji žive u užem centru Bijelog Polja, tačnije u ulici Slobode,  su  izloženi pravom teroru “muzikom” iz kafića za čije vlasnike  izgleda ne važe zakoni i propisi. Sa prvim proljećnjim danima počinju i muke stanara glavne bjelopoljske ulice jer počinje rad ljetnjih bašti i emitovanje  muzike do koje građanima nije ni  najmanje stalo, pogotovo u večernjim i noćnim satima. Postavlja se pitanje zašto služba komunalne policije ne vrši mjerenje jačinu buke iz ugostiteljskih objekata,  iako imaju kupljenu opremu za tu namjenu?        

Iz Mreže NVO-a Sjevera izražavaju sumnju da su vlasnici pomenutih ugostiteljskih objekata “zaštićeni” od zakonskih propisa, a pitanje je ko i zašto toleriše njihovo protivzakonito ponašanje i ko ih  štiti od odgovornosti na štetu građana?                                        

''Neki od službenika Komunalne policije u vrijeme svog radnog vremena mogu se vidjeti kako sjede u ugostiteljskim objektima, nakada i satima i umjesto da rade, oni ispijaju espreso po lokalima u glavoj ulici.Tu praksu ima i njihov načelnik , pa umjesto da iz svoje kancelarije koordinira rad i kontroliše aktivnosti službenika, i on je kancelariju zamijenio kafićem kao uostalom i brojni opštinski službenici koji u radno vrijeme,  poput manekena, paradiraju glavnom ulicom ili ispijaju kafe po treasama kafića u centru Bijelog Polja, dok su svi više nego dobro, plaćeni novcem građana'', stoji u saopštenju koje je potpisao Dragan Radović.                                                                       

Kako se dodaje, ''građanima nisu poznati brojevi teklefona službe komunalne policije niti pak nekog od komunalnih policajaca ili redara, na koje bi građani mogli da prijave nepravilnosti ili prekršaje iz oblasti komunalnog reda.''

''Ova služba nema ni kol centar  za prijave građana kao u ostalim gradovima. Treba li podsjećati da su službeni telefoni komunalnih policajaca kupljeni novcem građana, te da se i njihovi računi takođe plaćaju novcem građana, a koji nemaju pravo da budu javni i dostupni građanima, bar u toku radnog vremena ako ne duže (?)'', ističe se u saopštenju.

Kako navode iz Mreže NVO Sjevera, uvođenje redovnih otvorenih vrata za građane u opštini sa komunalnim policajcima moglo bi poboljšati odnos građana prema komunalnim policajcima. Građani bi mogli u direktnom kontaktu da ukažu na probleme koje imaju i da se uvjere u rad, ovlašćenja i efikasnost ovih službenika, smatraju u ovoj NVO.                         

''Posebno je interesantno istražiti koliki je broj stvarno zaposlenih u službi bjelopoljske komunalne policije, jer je njihov rad veoma upitan i za građane potpuno nevidljiv. Javna je tajna da jedan broj komunalnoh policajaca i redara uopšte ne dolazi na posao, a uredno primaju plate, dok drugi dio se  samo pojavi u službenim prostorijama ujutru, upišu se u evidenciju i odu bi se pojavili pred kraj radnog vremena kada se  takođe potpišu prije odlaska kući'', navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, ''efikasnost komunalnih policajaca u primarnim zaduženjima morala bi biti veća jer su poznati samo po svojoj brojnosti i sjedenju u lokalima za vrijeme radnog vremena''.

''Mnogi građani i ne znaju koja su ovlašćenja komunalne policije, a s druge strane, na svakom koraku nailaze na đubre, nered, oštećene stepenice i trotoare, uništene ili uzurpirane javne ili zelene površine, bahato parkirana vozila. Ako se tome doda i vječiti problem divljih taksista i prevoznika, komunalni policajci bi rešavanjem tih nevolja stekli poštovanje i veće razumijevanje građana.Oni su međutim skloni da svoj nerad i nesposobnost pravdaju time, da su im “vezane” ruke  zakonskim propisima i odlaganjem primjene novog zakona, te da bi oni željeli da poprave sadašnje katastrofalno stanje, ali ih u tome sprečavaju važeći zakonski propisi'', zaključuju iz Mreže NVO-a Sjevera.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.