Hag: Šešelju rok od tri dana
Vojislav Šešelj

Hag: Šešelju rok od tri dana

Apelaciono vijeće Haškog tribunala pozvalo je odbranu lidera Radikala, Vojislava Šešelja da se u roku od tri dana izjasni o zahtjevu Tužilaštva da hitno bude primijenjena odluka apelacionog vijeća.

Vijeće zahtijeva da lider SRS-a bude vraćen u sudski pritvor sa privremene slobode u Srbiji.

Danas objavljen poziv apelacionog veća donijet je juče, a rok će početi kada poziv bude uručen Šešelju. Prema dokumentu, Šešelj može odgovoriti na zahtjev Tužilaštva, "ako to želi".

Apelaciono vijeće je 30. marta naložilo prvostepenom veću Tribunala koje je sudilo Šešelju, da "smjesta" opozove svoju odluku o privremenom oslobađanju lidera Srpske radikalne stranke, zato što je on izjavom da se neće dobrovoljno vratiti pred Tribunal prekršio jedan od dva osnovna uslova za boravak na privremenoj slobodi.

Raspravno vijeće predsjedavajućeg Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) nije, međutim, postupilo po nalogu apelacionog vijeća, već je, 10. aprila, od ljekarskog tima koji Šešelja liječi u Srbiji zatražilo dokumentaciju o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju.

Kako je zatim saopštio sekretarijat Tribunala, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu. Glavni tužilac Serž Bramerc  potom je, prošle nedjelje, apelacionom vijeću uputio hitan zahtjev da smjesta ponovo naredi pretresnom vijeću da Šešelju naloži da se vrati u pritvor u Sheveningenu.

Današnjim pozivom, apelaciono vijeće je Šešelju pružilo priliku da se o tom zahtjevu izjasni.

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, prvostepeno je vijeće na privremenu slobodu pustilo 12. novembra prošle godine iz humanitarnih razloga, odnosno radi liječenja od tumora debelog crijeva, koji je, po nalazima ljekara, metastazirao na jetri.

Lider Srpske radikalne stranke u pritvoru Tribunala bio je od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao. Suđenje je počelo 2007, a izricanje presude bilo je zakazano za oktobar 2013, ali je odloženo zbog izuzeća sudije. (Beta)