Pale svijeće za dušu preminule nikšićke opštine i njene srednje klase
Trpe nepravdu i ćute stojički (Foto:Novosti)

Grupa mladih nezaposlenih Nikšićana

Pale svijeće za dušu preminule nikšićke opštine i njene srednje klase

Mjesec i po dana grupa mladih svakodnevno protestuje zbog nezaposlenosti. Po kiši i vjetru okupljaju se bez riječi ispred zgrade Skupštine opštine.

Po kiši i vjetru grupa mladih Nikšićana, nezaposlenih, koji “kradu bogu dane”, okuplja se mjesec i po dana ispred zgrade Skupštine opštine i u jednosatnom performansu (od 11 do 12 sati) bez riječi, ali oštrog pogleda prema zdanju gdje sjede gradski oci šalju poglede koji bi trebalo da zabrinu i opomenu one koji odlučuju o njihovim sudbinama i hiljadama njihovih vršnjaka. Svi oni uzalud obijaju pragove raznih institucija ne bi li se domogli radnog mjesta. Postali su zaštitni znak posrnulog Nikšića, nekadašnjeg privrednog centra Crne Gore, kroz koji je poput cunamija protutnjala tranzicija, ostavljajući pustoš - ljude bez posla, a brojne fabrike pod katancem, pišu Novosti.

Oni su dio grupe građana okupljenih pod imenom “Alternativa”. Trpe nepravdu i ćute stojički. Na četrdeseti dan protesta ispred zgrade SO zapalili su svijeće “za dušu preminule nikšićke opštine i njene srednje klase, koja je umrla zajedno sa gradom”.

- Ako imamo izbor između ulice i sigurne propasti, zar nije bolje kockati se i igrati na tu kartu? Ulica je ostala jedini demokratski vid izražavanja. Ulica će podijeliti građane na dvije kategorije - one koji imaju hrabrost i koji nemaju, kaže koordinator “Alternative” mr Vesko Pejak.

 U Nikšiću socijalni mir kod omladine kupuje sa bijednih pet eura, koje uzmu od oca ili majke penzionera ne bi li popili kafu, kupili kutiju cigareta, “šutnuli” kriglu piva i završili u kladionici, jedinoj “ustanovi” gdje se možda za jedan euro nešto i zaradi. To mišljenje dijeli i desetak drugara Milka Kulidžana.

Ipak, “alternativci” koji su pažnju javnosti prvi put privukli kada su ispred zgrade Biroa rada postavili prazan frižider i salamu kao ilustraciju lošeg stanja u Nikšiću, ne gube nadu. Vjeruju da će svijeće koje gore postati vjesnik “crnogorskog proljeća” i krupnih promjena.

- Ne gubimo nadu. Ničija nije gorela do zore, poručuju nikšićki momci, svjedoci uspona i pada ovog kultnog grada.

Baš nekako od čuvene “Žute grede” 1989. (kada su nikšićki radnici krenuli na “narodni miting” u Podgoricu i na putu dobili batine od milicije, pa su umjesto umornih komunista na vlast došli “mladi i lijepi”) sve se polako urušilo. Te godine bilo je “radničke klase” ko pleve: njih 7.500 zarađivalo je hljeb u Željezari, dvije hiljade u “Elektroprivredi”, 1.500 u “Boksitima”, 800 u Pivari koja je cio svijet snabdjevala “nikšićkim” (pa još “odlikovanim, no što!”), sedam stotina u “Javorku”, po još toliko u “Metalcu” i “Onogoštu”, oko dve hiljade u PTK “Nikšić”... Cijelih dvadeset i kusur hiljada proletera imao je Nikšić, prepun fabrika, solitera, bulevara, đaka i studenata!

 

(Večernje novosti)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.