Ulazak u NATO nije garancija za članstvo u EU
Poziv za NATO u decembru realana opcija

Tanok poručio

Ulazak u NATO nije garancija za članstvo u EU

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarls Tanok, ocijenio je da nije bio subjektivan kada su u pitanju njegovi pozitivni izvještaji o Crnoj Gori, i da to potvrđuju izjave evropskih zvaničnika.

„Mislim da će Crna Gora biti 2020. godine spremna za članstvo. Međutim, postavlja se pitanje da li će EU biti spremna za nove članice. Postoje veliki problemi, kriza u eurozoni je još prisutna, tu su problemi sa Grčkom, sukob Moskve i Zapada. Proširenje, pa makar se ticalo i male Crne Gore, nije prioritet", rekao je Tanok u intervjuu za Pobjedu.

Upitan kakva je povratna informacija, nakon razgovora sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, kada se on založio da Crna Gora što prije dobije poziv za NATO, Tanok je odgovorio:

„Tako je, pitao sam gospodina Stoltenberga oko ulaska Crne Gore u NATO i on je rekao da Crna Gora dobro radi i veoma pozitivno je ocijenio mogucnost da budete pozvani u članstvo do kraja ove godine. Mislim da je to dobra poruka i veoma pozitvna za integraciju cijelog regiona. Takođe, smatram da je poziv krajem decembra realna opcija. Međutim, morate imati u vidu da ulazak u NATO nije garancija za članstvo u EU. Pogledajte primjer Albanije. Članica je Alijanse vec nekoliko godina, ali je daleko od članstva u Uniji. Znači, ulazak u NATO nije garancija da ćete prerasti u zrelu i stabilnu demokratiju, to se nije desilo sa Albanijom. Međutim, čini mi se da se Crna Gora integriše drugačije od svih u regionu. Vrijedno radi na oba polja i već sada je regionalni centar iz kojeg se crpi energija za napredak“, naveo je Tanok.

Na pitanje da prokomentariše stav predsjednika Evropske komisije Junkera, koji je impresioniran crnogorskim napretkom, Tanok je rekao da izvještaji sve govore.

„Napisao sam mnogo dobrih stvari, ali i pomenuo one koje treba unaprijediti, mislim da nijesam bio subjektivan, što dokazuju izjave evropskih zvaničnika. Crna Gora ostaje lider u integracijama u regionu zapadnog Balkana i daleko je najuspješnija u ovom procesu. Već je otvoreno 18 poglavlja, napreduje se dobro u poglavljima 23 i 24 i Komisija je veoma zadovoljna. Veoma ozbiljno sprovodite reforme u pravosuđu i sada treba ući u intenzivniju borbu protiv korupcije na visokom nivou. Postoji politička volja da se reforme sprovedu i Vlada i parlament su u potpunosti posvećeni evropskim integracijama. Cijelo crnogorsko društvo je za evropske integracije, ono na čemu treba raditi, a nije vezano za EU je podrška NATO integracijama. To moje kolege iz Alijanse pominju kao važan uslov“, zaključio je Tanok.

 

(Analitika)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.