Kilibarda: Sramota je  kako danas izgleda Žabljak
Novak Kilibarda

Konferencija u Podgorici

Kilibarda: Sramota je kako danas izgleda Žabljak

Pomorske baze koje su bile stacionirane u Crnoj Gori u 16. i 17. vijeku bile su veoma značajne za odnose između Osmanskog carstva i Mletačke republike, poručio je večeras turski istoričar Idris Bostan. On je u Podgorici učestvovao na konferenciju pod nazivom ''Osmanlije na obalama Balkana- značaj crnogorskih luka sa trgovinskog i vojnog aspekta“.

Bostan je poručio da je Crna Gora u periodu 16. i 17. vijeka bila jedna pomorska baza.

"Cilj konferencije je da ukažem na značaj kako su Osmanlije upravljale ovim dijelom Crne Gore. Još ne znamo kako su oni osnivali pomorske baze, pa sam želio da razgovaramo o tom dijelu koji još nije istražen. U 16. i 17. vijeku, na Jadranu se odvijala trgovina. Postojali su sukobi vojski, između Osmanskog carstva i Mletačke republike. Na Jadranu, pomorske baze koje su bile stacionirane u Crnoj Gori bile su veoma značajne za odnose između Osmanskog carstva i Mletačke republike", kazao je Bostan.

On period 16. i 17. vijeka opisuje kao period važan s vojnog i trgovinskog aspekta.

"Značaj konferencije je upravo na vojnom i trgovinskom aspektu, da osvijetlimo taj period. Crna Gora je bila jedna pomorska baza. Da bi zaštitili svoje teritorije, Osmanlije su ovdje osnivali flote", kazao je Bostan.

Gost na konferenciji, crnogorski istoričar i književnik Novak Kilibarda, govoreći o 16. vijeku i vladavini Osmanskog carstva, podsjetio je da je tada Žabljak bio prijestonica Crne Gore.

"Prijestonica Crne Gore bio je grad Žabljak na Skadarskom jezeru. Kada je Osmansko carstvo zavladalo Crnom Gorom, za šefa crnogorskog sandžaka postavljen je Ivan Crnojević, koji je u međuvremenu primio islam, i to je čuveni Skender-beg Crnojević. Crna Gora je u 16. vijeku nekoliko decenija bila crnogorski sandžak. Međutim, sramota je vidjeti kako danas izgleda Žabljak. Nema istorijskog naroda koji je dozvolio da mu prijestonica tako izgleda", konstatovao je Kilibarda.

Istoričar Idris Bostan je kazao da takva mjesta mogu da pomognu u rasvjetljavanju istorije. "Moramo ih ponovo oživjeti", kazao je Bostan.

Konferenciji je između ostalih prisustvovao ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmed Niyazi Tanilir.

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.