Brskovo: Milanka Jovanović ekspert za utaju poreza
Milanka Jovanović ispred bjelopoljskog suda/Foto:printscreen

VDT da ispita slučaj

Brskovo: Milanka Jovanović ekspert za utaju poreza

Direktor DOO Komp-as Milanka Jovanović potvrdila je tvrdnje preduzeća AD Tup Brskovo iz Bijelog Polja da je utajen porez državi.

Podsjećamo, Brskovo je podnijelo krivičnu prijavu protiv načelnika Poreske uprave PJ Bijelo Polje  Tomislava Timotijević, Velibora Lala Kljajevića bivšeg direktora tog preduzeća i Jovanovićke za utaju poreza u iznosu od preko 300 hiljada eura Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Iz Brskova su  ponovo zatražili od VDT Ivice Stankovića da ispita  ko je izvršio utaju poreza, da krivce liši slobode i kazni po zakonu. Podsjećaju da su do dokaza o utaji poreza došli preko dopisa načelnika Poreske uprave Bijelo Polje, Tomislava Timotijevića što su i prijavili VDT-u.

Izvršni direktor preduzeća Komp-as Milanka Jovanović izjavila je Danu  da je u periodu od 01. januara do 31.decembra 2006. godine Miloica Musa Radojević bio izvršni direktor Brskova a ne Velibor Lale Kljajević, kako su ranije naveli iz Brskova. Ističe da za taj period radnicima nijesu uplaćeni doprinosi u iznosu od  350 hiljada eura, ni doprinosi za zdravstvo u iznosu od 211 i 162 hiljade.

-Državni organi bi morali provjeriti da li je Radojević, iskazao u bilansima obaveze prema radnicima kao i prema državi svojim završnim računima za koje je on bio odgovorno lice - navela je Jovanović.

Iz Brskova su demantovali tvrdnje Jovanovićke da je Radojević bio izvršni direktor 2006. godine, i saopštili da je on bio direktor  samo 10 mjeseci 2003. godine, a da je izvršni direktor Brskova od IX  mjeseca 2006. bio Velibor Lale Kljajević, koji je sa doo.,,Komp-as,, Bijelo Polje i Milankom Jovanović zaključio ugovor o vršenju knjigovodstvenih poslova 31.12.2006g. na mjesečni iznos naknade od 1.400,oo eura ( plus PDV-e, koji nije prijavljen poreskoj upravi) .

Iz ovog ugovora jasno proizilazi sva obaveza zakonitog vođenja knjigovodstva,medjutim Milanka je dostavila 2007. poreskom inspektoru lažne podatke  o poreskim  obavezama, na koji način su utajeni porezi i doprinosi od 336.000,oo eura, te ostaje sumnja i za utaju PDV-a. U periodu od 2006. do 2009. Godine  su izvršena mnoga krivična djela u ovom preduzeću –tvrde iz Brskova.

Dodaju da Milanka Jovanović govori neistine, a isto dokazuje ugovor o vršenju knjigovodstvenih poslova od 31.12.2006g, te njena izjava kao svjedoka u parničnom postupku, kada je izjavila da je knjigovodstvene poslove za Brskovo radila 2005.,2006.,2007.,2008. i u jednom periodu 2009. godine.

Iz tog preduzeća se pozivaju i na je izjavu direktorice Kompa-as-a i u krivičnom postupku  u kojoj stoji da je sređivala dokumentaciju za radnike počev od 2001. do 2007. godine.

- Iz svega se da zaključiti da je ona taj ekspert za utaju poreza. U ovim nezakonitim radnjama je pomagao načelnik Poreske upraveTomislav Timotijević, koji je znao da nije predala završne račune za 2007. i 2008. godinu, te umjesto da pokrene odgovornost, on dostavlja uvjerenje  poreske uprave da nijesu uradjeni i predati završni računi za 2007. i 2008. godinu. Nedostavljanje završnih računa jasno ukazuje na namjeru Milanke Jovanović i Velibor Lale Kljajević da su planirali sve utaje poreza državi i druga krivična djela – saopštili su iz Brskova.

-O investicijama Kljajevića i Jovanovićke od 960.000 eura javnosti smo prezentirali srušenu tarasu Hotela Bijela Rada, porušene sobe u hotelu, porušen restoran Ribarevine, porušeno izletište i restoran Kisjele Vode, te za ovaj rušilački poduhvat i štetu sa svim dokazima podnijeli krivičnu prijavu VDT. Novi menadžment Brskova, je više godina sa MUP-om i Poreskom upravom Bijelo Polje vodio bitku da se ispita period poslovanja u ovom preduzeću kada je na njegovom čelu bio Velibor Lale Kljajević i Milanka Jovanović, te smo to tek uspjeli 20.11.2014 godine, kada smo od Tužilaštva u Bijelom Polju, zahtjevom tražili da se proširi naredba vještaku i obuhvati period poslovanja 2007-2014. godina. Zatražili smo da se ispita i odgovornost ovlašćenih lica, pa i nas samih . Rezultati su već vidljivi, već su ustanovljene utaje poreza koji su počinili Kljajević i Jovanovićka –podsjećaju iz Brskova.

 Počelo suđenje za zloupotrebu položaja

U Osnovnom sudu u Bijelom Polju juče je počelo suđenje Kljajeviću i Jovanovićki po tužbi Brskova za zloupotrebu položaja.

Njih dvoje su, kako se navodi u prijavi, bez saglasnosti izdali u zakup Komercijalnoj banci AD Budva poslovni prostor u vlasništvu Brskova. Na taj način su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 20 hiljada eura.

„Oni su zaključili u ime Brskova nezakonit ugovor sa svojim firmama a na štetu Brskova. Dali su imovinu Brskova a pare uzeli za sebe i svoje firme, odnosno u svoj džep“, kazao je Radojević u izjavi za televiziju Sun.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.