Pronađena tečna voda na Marsu
ilustracija

Nova mjerenja pokazala

Pronađena tečna voda na Marsu

Ispod površine četvrtog kamena od Sunca ima tečne vode, pokazuju nova mjerenja Nasinog rovera „Kjuriositi“. Do sada, naučnici su smatrali da na Crvenoj planeti nema uslova za postojanje vode u tečnom stanju.

Profesor Endrju Kouts rekao je da su on i njegove kolege dosad imali dokaze i pokazatelje postojanja vode u permafrostu, a ovo je prvi dokaz da na Marsu ima i vode u tečnom stanju, prenosi RTS.

Posljednji nalazi pokazuju da u sastavu tla na Marsu ima dosta soli koje sprječavaju leđenje vode na uobičajenim temperaturama. Kada se pomiješa sa kalcium-petrohloratom, voda u tečnom stanju može da postoji i na minus 70 stepeni Celzijusa.

Iako se voda podrazumijeva kao jedan od ključnih sastojaka za razvoj života, Četvrti kamen od Sunca ostaje prilično negostoljubiva planeta. Najnoviji nalazi najverovatnije neće promijeniti stanovište da je život, ako je ikada bio razvijen na Marsu, izumrio prije više od milijardu godina.

„Postoje organizmi na Zemlji - halofili, koji mogu da prežive u veoma slanoj okolini, ali ako je takođe veoma hladno i suvo, to predstavlja problem. Radijacija na Marsu ne dozvoljava razvoj ičega“, ističe Kouts.

Objašnjava da je tečna voda samo jedan od uslova za razvoj života, a da su potrebni i drugi.

Na Zemlji, globalno magnetno polje štiti atmosferu od štetne Sunčeve radijacije. Naučnici vjeruju da je Mars u prošlosti imao sločno magnetno polje i gušću atmosferu, ali da je to polje nestalo prije oko četiri milijarde godina.

Danas, kosmička radijacija probija najmanje metar dubine Marsovske površine i ubila bi čak i najizdržljivije mikrobe na Zemlji.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.