NASA: Danas će biti vidljiv
Krvavi Mjesec

Trajaće 5 minuta

NASA: Danas će biti vidljiv "krvavi Mjesec"

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da će danas biti potpuno pomračenje mjeseca.

Taj fenomen se događa kada su Sunce, Zemlja i Mjesec u istoj ravni. Tada satelit dobije crvenkasti odsjaj, jer ulazi u Zemljinu sijenku, zbog čega se ta pojava često naziva "krvavi Mjesec", prenosi CDM.

Za razliku od pomračenja Sunca koje se dogodilo 20. marta, pomračenje Mjeseca će biti vidljivo na cijeloj našoj planeti, naravno na dijelu Zemlje u kojem je mrak.

Pomračenje danas treba da počne u 12.15 i trajaće do 15.44. 

Sljedeće potpuno pomračenje Mjeseca biće 28. septembra 2015. godine.

Pomračenje Mjeseca je kao spektakularna astronomska pojava često u prošlosti tumačeno kao loš znak koji najavljuje propast nekog poduhvata. Primjer za to je pomračenje koje se desilo 22. maja tokom turske opsade Carigrada 1453. koja je okončana padom grada i slomom Vizantije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.