Piloti širom svijeta stali u odbranu Lubica
Andreas Lubic

Da se riješi slučaj do kraja

Piloti širom svijeta stali u odbranu Lubica

Piloti širom svijeta reagovali su sa zaprepašćenjem da je njemački pilot Andreas Lubic namjerno oborio erbas A – 320, piše “Independent“.

Prema prvom izvještaju, kopilot je ostao sam u kokpitu i u tom trenutku pritisnuo dugme za sletenja, a nakon toga nije dozvolio pilotu povratak u kabinu.

Njemačka pilotska asocijacija izjavila je da je prerano da se donose ikakvi zaključci, prije nego što se dobiju informacije iz druge crne kutije, prenosi "Independent".

Predsjednik ove organizacije Ilja Šulc je naveo da ne bi trebalo ništa da se pretpostavlja bez konačnih rezultata. 

“Uzroci ove tragedije će biti poznati tek kada se svi podaci detaljno ispitaju“, rekao je on.

Avio – kompanije su na tragediju reagovale uvodeći “pravilo dva pilota“, koje govori da se u kokpitu u svakom trenutku leta moraju nalaziti dvije osobe. 

Njemačka asocijacija upozorava na “brzinu“ kojom su donijeti neki zaključci i smatra da vladina tijela, kompanije i piloti treba da rade zajedno na rješavanju slučaja. 

Jedan od članova Pilotske organizacije Džejms Filips izjavio je da “ljut“ zbog sadašnjeg rezulata istrage. 

“To je veoma nekompletna priča. Imam osjećaj da je to bila potraga za brzim odgovorom, a ne za dobrim odgovorom“, naglasio je Filips. 

Američka pilotska asocijacija Erlajnz je naglasila da “duboko žali zbog tragičnog gubitka života“. 

“U SAD je obavezno da se dva člana posade nalaze u kokpitu sve vrijeme. Piloti u SAD i Kanadi prolaze kroz veoma važna testiranja, uključujući i ispitivanje pilotovog mentalnog i emocionalog stanja. Jednom zaposleni, piloti se kontinuirano procenjuju“, navodi se u saopštenju ove asocijacije. 

Oni naglašavaju da su “mnogi faktori“ mogli uticati na tragediju, i poziva ljude da ne donose prerane zaključke. 

Ranije je objavljeno da je Andreas Lubic patio od depresije, ali da je to krio od svojih poslodavaca.

Bivša devojka kopilota otkrila šta joj je Lubic govorio prije nego što je oborio avion

Bivša djevojka kopilota Džermanvingsa, osumnjičenog da je namjerno izazvao pad Erbasa A320 u francuskim Alpima, izjavila je kako joj je rekao da će jednog dana "svi znati za njega".

U razgovoru za nemački dnevnik Bild, Maria W, 26-godišnja stjuardesa, kaže kako se kad je čula za pad aviona, "prisjetila" jedne rečenice Andreasa Lubica:

- Jednog dana učiniću nešto što će promijeniti cio sistem i svi će znati za mene i  sećaće me se - rekao je Lubic.

Ona je navela da joj je pričao o tome kako ide na psihijatrijski tretman i kako planira jedan spektakularan gest koji će svi pamti.

Maria navodi da prvo nije razumjela na šta misli, ali da sada shvata da mora da je napad planirao odavno.

- To je učinio jer je shvatio kako je zbog zdravstvenih problema njegov san o zaposlenju u Lufthansi u svojstvu kapetana i pilota na dugim letovima praktično neostvariv -  dodaje ona.

Ona objašnjava da se rastala od Andreasa Lubica "jer je postajalo sve jasnije da ima problem. Tokom rasprava, planuo bi i vikao na mene. Noću se budio i vikao 'padamo'". Kako je navela u ovom intervjuu, bio je opsednut noćnim morama.

(Blic/B92)

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.