Kvalitet vode u luci Bar odličan

Analize Instituta za biologiju mora

Kvalitet vode u luci Bar odličan

Mikrobiološke analize uzoraka vode uzetih sa četiri pozicije u luci Bar, koje su urađene u Institutu za biologiju mora, pokazale su da je kvalitet morske vode odličan i da se po EU direktivi za vode za kupanje 2006/7/EC može svrstati u prvu kategoriju.

Iz Instituta za biologiju mora,su saopštili da su  njihovi stručnjaci  tokom februara iz Kotora uzeli prve uzorke morske vode da bi utvrdili da li su balastnim vodama, koje koriste brodovi, u vode barske luke unešeni organizmi kojima to nije prirodna sredina.

“Analize, urađene u okviru BALMAS IPA projekta, pokazale su da u vodama luke Bar nijesu nađene nove vrste, samo one karakteristične za to područje. Rezultati analiza pokazali su i da su vrijednosti fizičko-hemijskih parametara morske vode u granicama uobičajnim za ovo doba godine i za to područje. Analize vode na četiri tačke u luci Bar pokazale i su malo prisustvo zooplanktonskih organizama i nijesu zabilježene nove vrste”, saopteno je iz Instituta za biologiju mora.

Ispitivanje ranih razvojnih stadijuma riba u 12 uzoraka sa četiri pozicije pokazalo je i prisustvo dvije riblje vrste.

“Takvo malo prisustvo ribljih jaja i larvi može se objasniti malom dubinom na istraženim lokalitetima kao i upotrebom krupnije mreže za uzorkovanje koju propisuje PBS protokol. Na jednom lokalitetu zabilježena je velika zastupljenost larvi školjki i puževa, što je normalna pojava u obalnim oblastima gdje su dobro razvijene te zajednice. Rezultati su u skladu sa brojnošću i pojavama karakterističnim za istočnu obalu Jadrana”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su to bile prve analize morske vode u luci Bar u okviru BALMAS projekta, a tokom godine će biti urađena još tri uzorkovanja. Naredno, koje je planirano za april, će biti kompleksnije, jer će uključiti analizu sedimenta i bentosa.

Rezultati su prezentovani na četvrtom redovnom sastanku BALMAS partnera koji je održan u Draču protekle sedmice.

IPA projekat sistema upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora BALMAS počeo je u novembru 2013, a završetak je predviđen za mart 2016.

U projekat, vrijedan 7.157.000 eura, uključeno je 17 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog mora. Vodeći partner je Institut za vode Republike Slovenije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.