Astronauti na putu ka MSS (Video)
Skot Keli i Mihail Kornjenko

Počela misija koja će trajati godinu dana

Astronauti na putu ka MSS (Video)

Američki i ruski astronauti Skot Keli (51) i Mihail Kornjenko (54) na putu su ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), na kojoj će provesti narednih godinu dana, javila je televizija Američke svemirske agencije (NASA).

Dvojica astronauta poletjela su zajedno sa ruskim kolegom Genadijem Padalkom (56) u raketi Sojuz koja je danas lansirana sa kosmodroma Bajkonur, u Kazahstanu, prenosi Blic.

I dok će Keli i Kornjenko ostati na MSS do idućeg marta, Padalka će se vratiti na Zemlju u septembru. Time će ovaj svemirski veteran provesti čitavih 878 dana u orbiti, što je više od bilo kog drugog astronauta.

Cilj jednogodišnje misije Kelija i Kornjenka, označene kao najduže u istoriji svemirskog istraživanja, biće proučavanje efekata prolongiranog boravka u svemiru na ljudsko tijelo u svrhu planiranja budućih interplanetarnih misija, prije svega putovanja na Mars.

Četiri sovjetska astronauta provela su godinu i više dana na danas zatvorenoj svemirskoj stanici Mir, ali njihove misije, okončane 1999, nijesu imale visokorazvijenu medicinsku tehnologiju koja će biti korišćena tokom najnovijeg istraživanja na MSS, navela je NASA, prenosi Rojters.

Najveći problem s kojim se astronauti suočavaju u svemiru je propadanje mišića zbog nulte gravitacije, kao i propadanje kostiju (1,5 posto mjesečno), dok konstantna izloženost radijaciji može izazvati kataraktu, pa čak i rak.
Keli i Kornjenko će se tokom svog zadržavanja na MSS podvrgavati sveobuhvatnim medicinskim eksperimentima.

U njima će učestvovati i Kelijev brat blizanac Mark, takođe, astronaut, ali u penziji, koji je pristao da na Zemlji obavlja iste testove kao i njegov brat u svemiru.

"Klasično pitanje je koliko našeg zdravlja i našeg ponašanja je uslovljeno našim genima, a koliko našim okruženjem?", rekao je Krejg Kundrot, naučnik NASA Programa za ljudska istraživanja.

"U ovom slučaju imamo dvije genetski identične osobe i možemo da pratimo kakve se promjene dešavaju kod Marka u uobičajenom okruženju i Skota u orbiti", naveo je on.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.