Evakuacija diplomata iz Jemena

39 osoba poginulo za 24 sata

Evakuacija diplomata iz Jemena

Saudijska mornarica počela je evakuaciju više desetina saudijskih i stranih diplomata iz južne jemenske luke Aden, objavila je državna televizija.

"Saudijska kraljevska mornarica je počela operaciju evakuisanja iz Adena nekoliko desetina diplomata, među kojima su i Saudijci. Operacija je nazvana Uragan", objavljeno je na televiziji.

U međuvremenu su pobunjenici zauzeli značajne djelove teritorije na jugu i istoku Jemena. 

Šiitski pobunjenici Huti i jedinice vojske koje su se udružile sa njima zauzeli su i prvi dio obale Arabijskog mora - luku Šakra koja se nalazi 100 kilometara istočno od Adena. 

Glavni grad Jemena Sana bombardovan je tokom noći. Vazdušni udari su prestali oko zore, ispričali su za Rojters stanovnici tog grada. 

Za sada nema podataka da li avioni koji su bombardovali prijestonicu pripadaju koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija i koja je u četvrtak počela vazdušnu ofanzivu na položaje Huta u Jemenu. 

Američka vojska je spasila dva saudijska pilota koji su se katapultirali kod obale Jemena i saudijski kralj Salman je telefonom zahvalio predsjedniku SAD Baraku Obami na spasavanju pilota. 

Sunitska Saudijska Arabija je obećala da će "preuzeti sve što bude potrebno" da bi se spriječilo rušenje jemenskog predsjednika Abedraboa Mansura Hadija s vlasti, optužujući šiitski Iran za "agresiju" i podržavanje pobune šiitskih Huta koja traje već nekoliko mjeseci. 

Obama je ponudio američku pomoć u vazdušnim udarima na Jemen koje sprovode Saudijska Arabija i države u Persijskom zalivu, rekavši SAD imaju isti "zajednički cilj" kao i Saudijska Arabija, a to je stabilnost Jemena, prenosi AFP. 

Najmanje 39 civila je poginulo od početka operacije "Odlučujuća oluja" protiv Hutija i njihovih saveznika, rekli su zvaničnici u ministarstvu zdravlja u Sani koje se nalazi pod kontrolom pobunjenika.

Egipat će biti domaćin arapskog samita tokom vikenda na kome će regionalni lideri razmotriti planove o formiranju zajedničkih vojnih snaga. 

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi, alarmiran haosom u susjednoj Libiji i nasiljem na Sinajskom poluostrvu u Egiptu, zalaže se za zajedničku akciju protiv islamista. 

Uoči samita u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šejk regionalna supersila Saudijska Arabija je formirala arapsku vojnu koaliciju koja bombarduje šiitske Huti pobunjenike u susjednom Jemenu. 

I Egipat se pridružio ovoj koaliciji od preko 10 zemalja, anagažujući svoje vazduhoplovstvo i mornaricu. Pretežno sunitska Saudijska Arabija nalazi se na čelu 22-člane Arapske lige koja pokušava da smanji sve veći uticaj šiitskog Teherana u regionu. 

Višemjesečna pobuna Hutija u Jemenu prerasla je u regionalni sukob koji prijeti da razdori tu siromašnu državu na južnom kraju Arabijskog poluostrva. 

(B92)


 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.