Velike promjene stižu na Facebook

Sedam noviteta

Velike promjene stižu na Facebook

Facebook je na svojoj tradicionalnoj F8 konferenciji namijenjenoj programerima, dizajnerima i developerima svih vrsta, predstavio novitete koji će se uskoro pojaviti na popularnoj društvenoj mreži.

Facebook poruke

Najveća novost predstavljena na konferenciji je unapređenje Facebook Messengera.Facebook je odlučio da ovu platformu “otvori” programerima kako bi oni mogli da dodaju veliki broj novih aplikacija. Prevedeno, bilo koja aplikacija odsad će moći da bude povezana na Facebook Messenger, što će omogućiti korisnicima da za komunikaciju koriste gif animacije, videosnimke, elemente drugih aplikacija i sva druga silna čudesa.

Ukratko, pomoću Facebook Messengera uskoro ćemo moći da koristimo sve što programeri odluče da ubace u njega.

Predstavljen je i Messenger Business, platforma koja će omogućiti direktno komuniciranje na Facebooku sa kompanijama koje odluče da iskoriste ovu mogućnost.

Promjene u video snimcima

Baš kao što je to moguće sa video snimcima drugih web servisa, svi vlasnici web sajtova uskoro će moći da ugrađuju video zapise objavljene na društvenoj mreži na svojim stranicama, što dosad nije bilo moguće.

Isto tako, uskoro ćemo na našim zidovima moći da gledamo snimke snimljene u 360 stepeni, što programerima otvara veliki broj mogućnosti i aplikacija koje ulaze u sferu virtualne stvarnosti.

Promjene u sistemu komentarisanja

Vlasnici web stranica koji koriste Facebookov sistem komentarisanja odsad neće muku mučiti kako bi ‘ujedinili’ one u objavama na društvenoj mreži i na svojim web sajtovima. Sada će komentari u tim slučajevima biti automatski ujedinjeni.

Ostale promjene

Programeri koji razvijaju aplikacije za Facebook moći će da pristupe novoj komponenti – Analytics for Apps – alatu koji će im pružiti detaljan uvid u podatke koje  koriste njihove aplikacije.

Facebook je predstavio i novi SDK, niz razvojnih alata koji će pak developerima omogućiti da razvijaju komponente društvene mreže na uređajima poput frižidera, pametnih kuća, automobila i sličnima.

Izvor.Tportal.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.