Superauto-put - London – Moskva – Njujork!
Vladimir Jakunjin, predsjednik ruskih željeznica

„Ambiciozan i skup“ projekat

Superauto-put - London – Moskva – Njujork!

Sve one koji imaju fobiju od leta avionom, sigurno će obradovati ideja Vladimira Jakunjina o izgradnji auto-puta koji bi povezivao Atlantski i Tihi okean, ali i mogućnost da se brzim prugama putuje do Amerike.

Trasa takvog „superauto-puta“ prolazila bi kroz cijelu Rusiju, u dužini od čak 22.000 kilometara.

Kako prenosi Si-En-En, projekat transevroazijskog auto-puta „Razvoj“, koji je u Ruskoj akademiji nauka predstavio predsjednik ruskih željeznica, Vladimir Jakunjin, predviđa izgrađu auto-puta duž Transsibirske željeznice, ali i novu prugu, naftovode i gasovode, kao i postavljanje električnih i vodovodnih postrojenja u najzabačenijim predjelima zemlje, prenosi Rts.

Taj megaauto-put pružao bi se cijelom dužinom Rusije, a integrisao bi se u postojeće putne dionice.

Realizaciju ovog projekta pratiće i pokretanje novih industrija, izgradnja novih gradova i otvaranja na hiljade radnih mjesta.

Premda veoma „ambiciozan i skup“, projekat se nameće kao nužnost zbog potrebe povezivanja ogromne ruske teritorije.

„To će riješiti mnoge razvojne probleme i omogućiti razvoj socijalnih programa kao i novih energetskih resursa“, objasnio je Jakunjin, ističući da će to „dati novu dimenziju budućnosti“.

Projekat otvara mogućnost da se, paralelno sa auto-putem, gradi i linija brzih pruga do Vladivostoka. Ukoliko dođe do njegovog ostvarivanja, ta pruga bi mogla biti produžena i do Aljaske, što bi prvi put omogućilo da se kopnom putuje od Britanije, tunelom ispod Lamanša, sve do SAD.

Najkraća razdaljina između Rusije i Aljaske iznosi oko 88 kilometara preko Beringovog moreuza koji razdvaja Aziju od Sjeverne Amerike.

U projektu nije objašnjeno kako bi se riješilo pitanja prelaska preko tog moreuza.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.