Đukanović izričit: Nema povećanja poreza

Sjednica Vlade

Đukanović izričit: Nema povećanja poreza

Vlada Crne Gore, je na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, usvojila je Analizu realizacije poreske politike za 2014. godinu. Premijer je kazao da ne može proći ni jedna inicijativa da se porezi povećaju dok je ukazao na potrebu podizanja stepena svijesti o odgovornosti prema državi kroz uredno plaćanje poreza.

 U Analizi se sagledavaju efekti primjene poreske politike i njen uticaj na privredu i budžet, kao i stepen usklađenosti poreskih i carinskih propisa sa pravom EU. Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 1.501,4 miliona eura, i veći su u odnosu na prethodnu godinu za 8,81 odsto, saopšteno je nakon sjednice.

U okviru rasprave na temu Analize realizacije poreske politike predsjdenik Vlade je ukazao na potrebu da Vlada odoli pritisku povećanja poreskih opterećenja, rekavši da bilo kakvo povećanje poreza smatra neprihvatljivim.

Premijer je dodao da je prilikom „svih razgovora na tu temu izričit“ da „ne može proći ni jedna inicijativa da se porezi povećaju, nego naprotiv da moramo da smanjimo poreze pogotovo onaj koji smo uveli kao „krizni“ kako se ne bi istopila prednost Crne Gore za strane investicije. Đukanović je sa druge strane ukazao na potrebu podizanja stepena svijesti o odgovornosti prema državi kroz uredno plaćanje poreza. Govoreći po tački dnevnog reda koja se tiče javnog duga naše zemlje, premijer je pozvao sve članove Vlade na poštovanje planiranih rashoda i ukazao na neophodnost dovođenja u sklad troškova i prihoda i to do kraja godine - navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Izvještaj o javnom dugu Crne Gore na 31. decembar 2014. godine.

Kako se navodi, neto javni dug, uzimajući u obzir depozite Ministarsva finansija, iznosio je 2.022,21 miliona eura, a u odnosu na bruto domaći proizvod javni dug na kraju prošle godine činio je 59,60 odsto BDP-a. 

U cilju modernizacije sistema izvršenja krivičnih sankcija i uvođenja savremenih rješenja međunarodnog prava u ovu oblast, Vlada je na sjednici utvrdila Predlog zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti.

"Novi zakon će omogućiti veći stepen poštovanja ljudskih prava zatvorenika, kao i humanije i ekonomičnije izvršenje kazni zatvora. Takođe, brojne novine koje se uvode ovim zakonom uticaće na smanjenje zatvorske populacije i posredno osnažiti izvršenje alternativnih sankcija i mjera", saopšteno je iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji projekta rješavanja stambenih pitanja socijalno ugroženih kategorija građana na sjeveru Crne Gore i prihvatila Ugovor o kupovini 31 stambene jedinice od Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju u vrijednosti od 999.544,00 eura.

Nadležna ministarstva zadužena su da raspodijele 23 stambene jedinice u Rožajama, Plužinama i Mojkovcu za programe socijalnog stanovanja, kao i za rješavanje urgentnih stambenih potreba zaposlenih u javnom sektoru, dok je 8 stambenih jedinica u Bijelom Polju namijenjeno za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.