Podgorica dobija pijacu organskih proizvoda
Podgorica

Subotom

Podgorica dobija pijacu organskih proizvoda

Nova kampanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u cilju promocije organskih proizvođača i poboljšanja plasmana njihovih proizvoda na tržištu, biće organizovanje “Dana crnogorske organske hrane”, odnosno pijace organskih proizvoda u centru Podgorice.

Ministarstvo je proizvođačima doniralo drvene štandove na kojima će, kako je planirano, svake subote do jeseni, potrošači moći da kupe sertifikovane, organske proizvode. Pijacu će na Trgu Republike, u subotu, 28.marta, u 11 časova, otvoriti ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, prenosi RTCG.

Organska proizvodnja u Crnoj Gori ima sve preduslove za podizanje na veći nivo. Imamo propise usaglašene sa EU legislativom, zainteresovanost proizvođača izraženu kroz rast broja organskih proizvođača i asortiman proizvoda.

Za sada je u Crnoj Gori sertifikovano 28 proizvođača od čega je 11 iz oblasti ratarske proizvodnje, 10 voćarske proizvodnje, 5 iz oblasti stočarstva i 2 u oblasti sakupljanja šumskih plodova i ljekovitog bilja, kao i njihove prerade. Najviše ima voća i voćnih prerađevina, brašna i meda.

Poznato je da organski proizvedena hrana sadrži i do 50% više hranljivih materija, vitamina i minerala. U sebi ne sadrži ostatke pesticida i teških metala, ostatke antibiotika, regulatora rasta i ostalih veterinarskih ljekova, s obzirom da su ova sredstva zabranjena u organskoj proizvodnji.

"Kada je riječ o agrobudžetskoj podršci organskim proizvođačima, podrška se daje po hektaru za biljnu proizvodnju i po grlu/košnici za stočarsku proizvodnju. Ovogodišnjim Agrobudžetom podrška je poboljšana, jer su smanjene minimalne površine u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, kako bi se povećao obuhvat proizvođača u režimu subvencija, povećana podrška za povrtarstvo, ljekovito bilje i pčelarstvo", saopšteno je iz Ministarstva.

Organski proizvođači dobijaju: 350 eura/ha – za višegodišnje zasade; 200 eura /ha - za ratarsku proizvodnju; 300 eura/ha – za proizvodnju povrća, ljekovitog/aromatičnog bilja; 250 eura/ha – za proizvodnju sjemenskog i sadnog materijala. Plaćanje u stočarskoj proizvodnji: po uslovnom grlu krave i junice - 80 eura; po uslovnom grlu ovaca i koza - 80 eura; po jedinki živine - 4eura. U pčelarskoj proizvodnji proizvođač dobija 35 eura po košnici.

Takođe, i ove godine kroz mjeru „Unapređenje kvaliteta proizvoda“ obezbijeđena je podrška sertifikovanim organskim proizvođačima u iznosu 300 eura po proizvođaču.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.