Mediji i LGBT tematika u Crnoj Gori
Damira Kalač gošća u SOGI kafeu

Damira Kalač gošća u SOGI kafeu

Mediji i LGBT tematika u Crnoj Gori

LGBTIQ Socijalni centar ugostio je Damiru Kalač, novinarku i zamjenicu urednika online portala “Vijesti” na tribini sa temom “Mediji i LGBT tematika u Crnoj Gori”.

Damira Kalač, kroz interaktivnu diskusiju sa okupljenim članovima LGBT zajednice, iz perspektive zamjenice urednika online portala objasnila ulogu uredništva u odnosu na tekstove o LGBT tematici, njihovoj učestalosti, sadržaju, novinarskoj slobodi prilikom određivanja stavova iznijetim u tekstovima, kao i korelaciji naslova sa tekstom.

"Diskusija se nastavila razvijati u pravcu razvoja prisutnosti LGBT tematike u medijima, od početka rada LGBT organizacija do danas kao i o samom mijenjanju fokusa medijskih pisanja kada je navedena tematika u pitanju.Nakon niza pitanja članova LGBT zajednice, razgovarano je i o pitanjima političke korektnosti, poznavanju terminologije korišćene u tekstovima koji opisuju dešavanja vezana za LGBT populaciju i tematiku,kao i o činjenici da su i mnogi novinari prošli proces učenja kako bi razvili neophodnu profesionalnost i senzibilisanost pri bavljenju ovom tematikom", navodi se u saopštenju.

Posebno zanimljivo i aktuelno pitanje pokrenuto na samoj tribini je pitanje komentara na online portalima,ispod tekstova koji pokrivaju LGBT teme.

Damira Kalač navela je da ovaj aspekt zaista predstavlja značajnu dilemu kod mnogih online portala u Crnoj Gori, te da i dalje razmatraju najbolji modeli kada je komentarisanje ispod tekstova u pitanju.

"Sa jedne strane, postoji model objave tekstova u momentu kada su i napisani koji se koristi sada, nakon čega administratori analiziraju da li ima elemenata govora mržnje te ih u skladu sa tim uklanjaju, i drugi model kojim se komentar objavljuje tek po odobrenju administratora ali to, praktično gledajući usporava i onemogućava tok diskusije ispod tekstova", kazala je ona.

Razgovaralo se o moći medija da informišu širu javnost, kao i o njihovoj edukativnoj ulozi kada su u pitanju određene teme.

Damira Kalač naglasila je da je činjenica, da šira javnost ima razvijeno povjerenje u medije, generalno gledajući, te da na njima leži i velika društvena odgovornost u smislu širenja pravih i tačnih informacija.

Komentari okupljenih su takođe išli u smjeru činjenice da je većina medijskog prostora u kojem je LGBT tematika u pitanju, popunjen negativnim pristupom, kao sa i određenim senzacionalističkim prizvukom.

Damira Kalač je na to, upitala i okupljene članove zajednice, na koji način bi LGBT zajednica voljela da bude predstavljena u medijima.

Najzanimljiviji odgovor je možda dao prisutni član zajednice iz Hrvatske, koji je podjelio iskustvo LGBT zajednice iz svoje zemlje.

Naime, kako je rekao, ono što je bitno je da se o samoj temi priča, da se šira populacija upozna za samom tematikom, jer se na taj način razbijaju stereotipi i tabui koji su već ukorijenjeni oko same LGBT tematike.

"Na taj način se LGBT zajednica otvara, postaje istovjetna sa narodom, i samim tim se i smanjuje količina netrepeljivosti i socijalne distance ka LGBT populaciji", kazao je on.

Diskusija se i nakon predviđenog vremena nastavila i putem neformalne komunikacije.

LGBTIQ Socijalni Centar djeluje pod podrškom Ambasade Kraljevine Holandije i predstavlja jedini javni kulturni i drustveni centar crnogorske LGBT zajednice. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.