Pitanje slobode medija među najvažnijim za EP
Sastanak u Briselu

Evropski pokret u CG sa predstavnicima Evropskog parlamenta u Briselu

Pitanje slobode medija među najvažnijim za EP

Evropski pokret u Crnoj Gori se danas sastao sa predstavnicima Evropskog parlamenta u Briselu. Povod sastanka je bila prezentacija rezultata realizacije projekta Nacionalna konvencija o evropskoj integraciji Crne Gore (NKEI 2013-2014), ali i napretka Crne Gore u procesu evropskih integracija.

 Na sastanku su prisustvovali, kako poslanici u Evropskom parlamentu, Čarls Tampl, Aneliz Dods, Tanja Fajon i Jozo Radoš, tako i predstavnici Parlamenta koji se bave temom proširenja.

Crnogorsku delegaciju predstavljali su Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Bisera Turković, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Crnoj Gori i kopredsjedavajuća Radne grupe V – Konkurencija, Mila Brnović, projekt menadžerka u Evropskom pokretu u Crnoj Gori, Vlado Dedović iz Centra za monitoring i istraživanje, kopredsjedavajući Radne grupe II – Pravda, sloboda i bezbjednost i član Radne grupe za poglavlje 24 i Mirko Đurović, direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru, ekspert za oblast ribarstva.

Na sastanku je prezentovan projekat i rad Nacionalne konvencije o Evropskoj integraciji Crne Gore 2013-2014, usvojene preporuke i rezultati rada, saradnja sa državnim institucijama, civilnim društvom i medijima. Parlamentarce je naročito interesovalo pitanje slobode medija u Crnoj Gori, saradnja sa Skupštinom u okviru projekta, kao i oblast finansiranja političkih partija. 

Izvjestilac za Crnu Goru, Čarls Tanok je istakao da je impresioniran radom Nacionalne konvencije kao i količinom i sveobuhvatnošću preporuka, kao i činjenicom da je veliki broj njih uvažen od strane državnih institucija.

Poslanica Dods je kazala da je veoma impresionirana aktivnostima koje su preduzete u okviru Konvencije do sada.

"Od velike je važnosti da su eksperti iz niza različiti oblasti, kao i iz NVO-a, i da je i civilno društvo uključeno u debatu o procesu pridruživanja. Stoga sam veoma zadovoljna što sam danas vidjela dio rezultata rada Konvencije, i radujem se da čujem više o tome u budućnosti“, kazala je ona

Danas će se u popodnevnim časovima održati i sastanak sa civilnim društvom u Briselu, kojima će takođe biti predstavljeni rezultati rada, ali i diskutovaće se o saradnji civilnog društva sa državnim institucijama. To će biti odlična prilika da se uporedi rad i aktivnosti civilnog društva u Evropskoj uniji i u Crnoj Gori i razmijene iskustva, kao i da se civilnom društvu EU predstavi rad organizacija u Crnoj Gori i napori u procesu sprovođenja reformi.

Drugog radnog dana održaće se sastanak sa predstavnicima Evropske komisije, Direktorata za proširenje, kao i drugih direktorata koji se bave oblastima rada Nacionalne konvencije.

Projekat „Nacionalna konvencija o evropskoj integraciji Crne Gore (NKEI 2013-2014)“ realizovali su Evropski pokret u Crnoj Gori i Istraživački centar Slovačke asocijacije za spoljnu politiku, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Slovak Aid-a, kao i saradnju sa Vladom i Skupštinom Crne Gore. Radne grupe u okviru Nacionalne konvencije su: Radna grupa I – Pravosuđe i temeljna prava, Radna grupa II – Pravda, sloboda i bezbjednost, Radna grupa III – Poljoprivreda, bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika I ribarstvo, Radna grupa IV – Zaštita životne sredine, Radna grupa V – Konkurencija, Radna grupa VI – Zaštita potrošača i zdravlja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.