Tetoviranje svinja hit u Kini
Tetovaže: Od "Diznijevih" junaka do loga "Luj Vitona

Prodaju ih po cijeni od 70.000 dolara

Tetoviranje svinja hit u Kini

Uzevši u obzir da se svinje uglavnom uzgajaju za mesnu industriju, krajnje je besmisleno tetovirati ove životinje i pritom provoditi sate na ovako intrigantnim radovima. Međutim, vjerovali ili ne, tetovirane svinje se prodaju u Kini po nevjerovatnoj cijeni od čak 70.000 dolara.

Ove svinje uglavnom tetoviraju pod anestezijom, a dizajni tetovaža variraju od želja vlasnika i naručilaca - od "Diznijevih" junaka do loga "Luja Vitona" i ostalih poznatih dizajnera. Neke svinje tetoviraju i tetovažama koje su popularne među zatvorenicima.

Na jednoj svinji obično rade tri tattoo majstora, a kasnije ona dobija pun tretman koji podrazumijeva masažu i hidrataciju kože.

Nakon što životinje uginu, njihove kože prodaju kolekcionarima za hiljade dolara. Primjera radi, jedna takva koža je prodata jednoj modnoj kući i od nje su navodno napravljene dvije torbe.

Prema riječima belgijskog tattoo majstora Vima Delvojea, koji je idejni tvorac ovog neobičnog trenda, svinje nisu izložene nikakvom zlostavljanju, već ih tretiraju do granice razmaženosti. On je ovaj neobični trend započeo 1997. godine, ali je odlučio da cijeli posao preseli u Kinu, gdje zakoni nisu toliko striktni kao u Evropi.

Uprkos njegovim tvrdnjama da životinje ne trpe nikakav bol, tokom posljednjih godina suočio se s ozbiljnim kritikama aktivista za zaštitu životinja. Oni su uvjereni da svinje pate, te ih oni maltretiraju samo u komercijalne svrhe, prenose Nezavisne.

"I svinje, baš poput kokošaka i krava, su veoma emotivne i osjećaju sve što bi osjetili i ljudi", izjavio je portparol PETA. On je dodao da je tetoviranje životinja okrutnost, zbog čega su svinje zasigurno uplašene i zbunjene.

"Talentovani umjetnici ne rade svoja djela na jadnim životinjama", kaže portparol PETA.

Međutim, tattoo majstor tvrdi da optužbe jednostavno nisu opravdane.

"Umjetnost je nešto što mora da fascinira ljude. A, kada ste bez ideje, onda teško da nekoga možete fascinirati", kaže on.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.